Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rekacije nakon obraćanja

Igor Kolman: Cijela priča oko proslave Oluje počinje se činiti kao teatar apsurda

kolman
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
20.05.2015.
u 13:19

HDSSB-ov Josip Salapić ustvrdio je da se predsjednica može obratiti javnosti kada želi, ali ne zna je li bilo potrebe za ovakvo obraćanje

Nakon obraćanja javnosti predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u kojem je objavila da će se pridružiti radu Odbora o Oluji, te da će se u njemu založiti da jedina proslava 20. obljetnice Oluje bude u Kninu, dok se mimohod može održati, ali bilo koji drugi dan, oglasili su se i predstavnici parlamentarnih stranaka.

- Meni se ta cijela priča oko organizacije proslave počinje činiti kao teatar apsurda. Ta neodlučnost, te promjene stava i to da je već mjesec dana to glavna tema, meni je potpuno neshvatljivo. 5. kolovoza jedan je od najvažnijih dana u povijesti i svi koji u ovoj zemlji obnašaju visoke političke funkcije, trebali bi paziti u svojim postupcima da ne umanjuju važnost tog dana i da njihovo ponašanje cijelu priču ne dovodi do razine rugla – komentirao je HNS-ov Igor Kolman.

HDSSB-ov Josip Salapić ustvrdio je da se predsjednica može obratiti javnosti kada želi, ali ne zna je li bilo potrebe za ovakvo obraćanje.

- Knin treba biti mjesto obilježavanja veličanstvene pobjede hrvatske vojske. Mi smo u stranci rekli da je i Grad Zagreb dobro mjesto, sjetimo se predsjednika Tuđmana kada je imao vojni mimohod na Jarunu, a možda ljudi zaboravljaju da je doček vojske nakon Oluje bio na glavnom zagrebačkom trgu. Mislim da je Knin trebao biti mjesto obilježavanja u prijepodnevnim satima, a glavni grad Hrvatske po uzoru na europske države kao glavni grad treba također biti mjesto obilježavanja. Mi smo dali punu potporu i organizacijskom odboru i svima koji su predložili da i Zagreb bude taj dan mjesto obilježavanja. Mišljenje predsjednice koliko smo mi čuli je prvo bilo da je pristala na obilježavanje u Zagrebu, pa je onda promijenila to, a sad se opet vratila svom mišljenju. Ne želimo predsjednicu osobno povrijediti, ali ona je predsjednica svih građana Hrvatske, svih opcija i lijevih i desnih, pa ako težimo zajedništvu onda nema potrebe za press konferencije. Trebalo je održati zajedničku sjednicu Državnog odbora, tamo je i general Ante Gotovina, tamo su i svi koji su sudjelovali u toj veličanstvenoj akciji i treba i njih nešto pitati – ocijenio je Salapić te dodao kako bi to trebao biti dan zajedništva i dan sjećanja na one koji su dali živote za Hrvatsku.

Na pitanje smatra li da se predsjednica predomišlja zbog pritisaka iz HDZ-a, odgovara da "možda i je".

- Ne kažemo da predsjednica koju je podržavao HDZ treba zaboraviti na stranku koja ju je nominirala, ali nakon izbora to je institucija svih i treba se ponašati tako da poštuju i oni koji nisu dali glas za nju. Je li bilo pritisaka, možda i je jer su bile neke informacije da se nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost uz kavu dogovorilo da će to biti i Knin i Zagreb. Isti su troškovi i dan prije i dan poslije, troškovi su tu. Je teška situacija, ali ako želimo dati počast onima koji su izgubili živote i koji su išli u obranu Hrvatske, onda trebamo biti svi zajedno. I izvanredna press konferencija stvara dojam napetosti na relaciji kohabitacije predsjednice i Vlade. Tu se ide tko će kome brže spustiti, ali ako pitate građane svi su da se na te dane i Oluje, i Vukovara i Bljeska bude zajedno – zaključio je Salapić.

SDP-ova Ingrid Antičević Marinović kaže da bi joj bilo draže da se predsjednica "redovnim obraćanjem" izvijestila javnost o svom stavu.

- Međutim i izvanredno uvijek pomaže jednom smirivanju situacije i uviđanju da kaprici nikamo i ničemu ne vode, pogotovo kada je riječ o toj jednoj našoj najvećoj proslavi i obilježavanju pobjede. Mislim da je dobro da sudjeluje u radu, ali navještaj ultimatuma nije dobar. Uvijek su dobri dogovori, a ako nema dogovora, onda se lijepo čita Ustav da je predsjednica zapovjednica i zapovijeda kad se radi o ratnim operacijama, a ministarstvo i Vlada donose odluke o mirnodopskom raspolaganju – kazala je Antičević Marinović. Na pitanje slaže li se da mimohod bude dan prije ili dan poslije obljetnice Oluje, ona odgovara da je to podsjeća "na ono uoči Dana republike".

- Znate, dan je dug i možemo ga proslaviti kako je predložila Vlada, da imamo i mimohod i proslavu u Kninu – odgovara Antičević Marinović te zaključuje da Odbor za proslavu Oluje ima smisla da se dogovore detalji, pa joj je drago da će se predsjednica uključiti u njegov rad.

>> Jedino u Kninu može biti središnja proslava Oluje, prihvaćam mimohod uoči ili nakon 5. kolovoza

Komentara 35

77
777CRO
13:49 20.05.2015.

Kako je moguće da u Hrvatskoj državi vladaju oni koji se nisu borili za Hrvatsku koji veličaju one koji su se borili protiv svega sto je Hrvatsko ...

DU
Deleted user
13:32 20.05.2015.

Cijeli vaš mandat je "teatar apsurda". Sva sreća da se bliži kraj.

DU
Deleted user
13:37 20.05.2015.

Kolman,pa nametni ti,kao saborski zastupnik,neku vaaažnu temu. Tamo gdje možeš,šutiš i čekaš da netko drugi odluči i kaže umjesto tebe. Kad je suprotna strana i suprotno mišljenje u pitanju,tu si onda jak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije