Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dvojezičnost

Igor Gavrić: Novi statut Vukovar bi trebao dobiti na proljeće

02.09.2013., Vukovar - Prosvjednici nezadovoljni jutros postavljenim tablama s dvojezicnim natpisima prosvjedovali su ispred Ureda drzavne uprave i ispred zgrade policije. Probili su policijske '
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
06.02.2015.
u 11:34

Predsjednik Gradskoga vijeća najavljuje da će se poštivati odluka Ustavnog suda

Sukladno odluci Ustavnog suda iz kolovoza prošle godine, Grad Vukovar ima rok do 13. kolovoza 2015. godine da gradskim statutom propiše i uredi pitanje dvojezičnosti na području grada. Drugim riječima, Gradsko vijeće mora u tome roku donijeti novi statut kojim će biti regulirana i prava iz Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koja uključuju službenu upotrebu svoga jezika i pisma, javnopravne obveze tijela državne uprave i javne vlasti. Iako rok koji je dao Ustavni sud polako istječe i prošlo je gotovo šest mjeseci, predsjednik Gradskoga vijeća Vukovara Igor Gavrić siguran je da će Gradsko vijeće novi statut donijeti na vrijeme.

– Očekujem da bi Vukovar novi Statut mogao dobiti na proljeće, poslije čega će biti proslijeđen Ministarstvu uprave koje će imati zadnju riječ – kaže Gavrić.

Dodaje i da će se pri izradi Statuta poštovati smjernice Ustavnog suda koje su decidirane, kao i da je stajališta da u gradu Vukovaru ne budu dvojezične ploče s natpisima ulica, trgova, institucija... Kako su najavili predstavnici srpske nacionalne manjine, ako se ustavni zakon ne bude poštovao, uložit će prigovor na prijedlog Statuta. Inače, dvojezične ploče i dalje stoje na više državnih institucija. Zanimljivo je i da ih nitko već mjesecima ne dira i ne spominje, pa čak ni članovi Stožera za obranu hrvatskog Vukovara.

>> Ministarstva uprave: Gradsko vijeće nadležno za dvojezičnost u Vukovaru

>> Suđenje za razbijanje dvojezičnih ploča: 'Prosvjednici su bili organizirani'

Komentara 9

KA
kafka
12:08 06.02.2015.

Dobro, a koliko ima pripadnika srpske nacionalnosti u Vukovaru? . . . . Pogotovo sada ako je, kako se piše, policija zbrisala 'nepostojeće'. . . . . . . . . . . Vukovar je i središte županije i neprimjerenamjerena bi bila dvojezičnost na županijskim ustanovama u koju dolaze građani cijele županije. . . . . . . . . . . . . . . .

MA
marijofil
13:23 06.02.2015.

Naravno da ploče sada nitko ne dira kad je HDZ došao na vlast. Da je ostao Sabo i dalje bi se razbijale. Stožer je svoje napravio. Doveo je HDZ na vlast. Sada je ćirilica odjednom nebitna i odjednom ploče više ne smetaju.

SD
Suza didova
16:43 06.02.2015.

Kakvom ministarstvu uprave,jeli pa da oni Pauk-Bauk može terorizirati Hrvate u Vukovaru.Vukovarskom gradskom vijeću,IZMJENITE STATUT GRADA SA JEDNIM,A TO JE ćirilic NESMIJE NA PODRUČJE VUKOVARSKO SRIJHEMSKE ŽUPANIJE,a komali u VUKOVAR !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije