Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Njemački savjetnici

IFO Karamarku savjetuje reformu javne uprave i puno olakšica za poduzetnike

Klaus Peter Willsch
Foto: Robert Anić/PIXSELL
24.09.2014.
u 15:00

Tim znanstvenika koji u gospodarskom programu savjetuje HDZ odgovoran je za reformu Njemačke

Nakon što je dio medija objavio da je Martina Dalić istupila iz HDZ-a jer se nije slagala s preporukama koje je stranci davao IFO Institut za ekonomska istraživanja, zanimljivo bi bilo proučiti tko stoji iza tog instituta i tko su ljudi koji savjetuju HDZ u kreiranju ekonomskog programa.

Za početak riječ je o vodećem think-tanku Njemačke koji je osmislio gotovo sve gospodarske mjere na kojima se temeljila njemačka ekonomija posljednjeg desetljeća.

Think-tank Njemačke

Institut u Münchenu okuplja dvjestotinjak znanstvenika, a vodi ga Hans-Werner Sinn, koji je osmislio reformu rada u Njemačkoj, a za sebe kaže da je umjereni liberal koji primjenjuje kejnezijanske metode. IFO Institut usko se povezuje s CDU-om koji je savjetovao u više mandata, a o njihovoj vezi svjedoči i činjenica da su njegovi znanstvenici često imali izvršne funkcije u njemačkoj administraciji. HDZ s IFO-om surađuje dulje od godinu dana tijekom kojih se održavaju redoviti sastanci sa znanstvenicima. Okosnice preporuka koje IFO i članovi CDU daju HDZ-u objasnio je i Klaus-Peter Willsch (na fotografiji), član Odbora za gospodarstvo i energetiku Bundestaga i zastupnik Kršćansko-demokratske unije (CDU), u intervjuu Večernjem listu u kojem je zagovarao olakšice za poduzetnike i smanjenje administracije.

– Jako je teško ishoditi sve dozvole koje su potrebne za pokretanje posla. Hrvatskoj treba sustav koji neće kažnjavati poduzetnike i koji svatko tko ulazi u svijet biznisa može predvidjeti. Ako svaku godinu ili dvije mijenjate poreze, a time i pravila igre, investitori gube povjerenje – kazao je za Večernji list Willsch. HDZ-ovcima je savjetovao da se usmjere na razvoj turizma te proizvodnju hrane u kojoj vidi najveći gospodarski potencijal.

Mali projekti i tvrtke

IFO-ovci zagovaraju i reforme sustava pri čemu poseban naglasak stavljaju na manju državu i jednostavniji porezni sustav koji će poticati na samozapošljavanje. Ekonomske preporuke HDZ-u išle su i u smjeru odustajanja od megaprojekata i okretanju ekonomiji manjih, a brojnih projekata.

>>Mikulić: Dalić je ovo svjesno napravila da naškodi HDZ-u

>>Odlazak Martine Dalić nije nikakav gubitak, bila je zastupnica bankarskih lobija

Komentara 9

SV
sveznamdrugi
15:51 24.09.2014.

Dela Tomica, dela

AT
Atlantis1
17:05 24.09.2014.

Reforma javne uprave? A kud ce rodjo Jozo, a Ante, a Stipan?

TO
Toni12345
18:38 24.09.2014.

I to je sve? To predlažu i hrvatski stručnjaci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije