Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

IFO Karamarku savjetuje reformu javne uprave i puno olakšica za poduzetnike

Tim znanstvenika koji u gospodarskom programu savjetuje HDZ odgovoran je za reformu Njemačke
24. rujna 2014. u 15:00 9 komentara 805 prikaza
Klaus Peter Willsch
Foto: Robert Anić/PIXSELL

Nakon što je dio medija objavio da je Martina Dalić istupila iz HDZ-a jer se nije slagala s preporukama koje je stranci davao IFO Institut za ekonomska istraživanja, zanimljivo bi bilo proučiti tko stoji iza tog instituta i tko su ljudi koji savjetuju HDZ u kreiranju ekonomskog programa.

Za početak riječ je o vodećem think-tanku Njemačke koji je osmislio gotovo sve gospodarske mjere na kojima se temeljila njemačka ekonomija posljednjeg desetljeća.

Think-tank Njemačke

Institut u Münchenu okuplja dvjestotinjak znanstvenika, a vodi ga Hans-Werner Sinn, koji je osmislio reformu rada u Njemačkoj, a za sebe kaže da je umjereni liberal koji primjenjuje kejnezijanske metode. IFO Institut usko se povezuje s CDU-om koji je savjetovao u više mandata, a o njihovoj vezi svjedoči i činjenica da su njegovi znanstvenici često imali izvršne funkcije u njemačkoj administraciji. HDZ s IFO-om surađuje dulje od godinu dana tijekom kojih se održavaju redoviti sastanci sa znanstvenicima. Okosnice preporuka koje IFO i članovi CDU daju HDZ-u objasnio je i Klaus-Peter Willsch (na fotografiji), član Odbora za gospodarstvo i energetiku Bundestaga i zastupnik Kršćansko-demokratske unije (CDU), u intervjuu Večernjem listu u kojem je zagovarao olakšice za poduzetnike i smanjenje administracije.

– Jako je teško ishoditi sve dozvole koje su potrebne za pokretanje posla. Hrvatskoj treba sustav koji neće kažnjavati poduzetnike i koji svatko tko ulazi u svijet biznisa može predvidjeti. Ako svaku godinu ili dvije mijenjate poreze, a time i pravila igre, investitori gube povjerenje – kazao je za Večernji list Willsch. HDZ-ovcima je savjetovao da se usmjere na razvoj turizma te proizvodnju hrane u kojoj vidi najveći gospodarski potencijal.

Mali projekti i tvrtke

IFO-ovci zagovaraju i reforme sustava pri čemu poseban naglasak stavljaju na manju državu i jednostavniji porezni sustav koji će poticati na samozapošljavanje. Ekonomske preporuke HDZ-u išle su i u smjeru odustajanja od megaprojekata i okretanju ekonomiji manjih, a brojnih projekata.

>>Mikulić: Dalić je ovo svjesno napravila da naškodi HDZ-u

>>Odlazak Martine Dalić nije nikakav gubitak, bila je zastupnica bankarskih lobija

Tko želi biti Milijunaš
GRIJEH ILI SRAMOTA?
Svi govore o tome! Je li u sinoćnjem 'Milijunašu' jedno pitanje imalo dva točna odgovora?
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
SAZNAJTE ISTINU
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici