Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
APEL

IFJ pozvao čelne ljude RH da zaustave 'nedemokratsko ušutkavanje novinara i slobodnih medija'

Zlatko Hasanbegović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
12.02.2016.
u 11:53

IFJ snažno vjeruje da je izjava ministra kulture kako „mediji i medijska politika opterećuju rad Ministarstva kulture“ neprihvatljiva u pravoj demokraciji i ne može proći bez preispitivanja

Predsjednik Međunarodne federacije novinara (IFJ) Jim Boumelha uputio je pismo podrške Hrvatskom novinarskom društvu u kojem je pozvao Hrvatski sabor, predsjednika Sabora Željka Reinera, predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović i premijera Tihomira Oreškovića da zaustave, kako navodi, nedemokratsko ušutkivanje novinara i slobodnih medija.   

IFJ u pismu, upućenom i na adrese potpredsjednika Vlade Bože Petrova, čelnika saborskih Odbora za informatizaciju i medije i Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Andrije Mikulića i Gordane Rusak, te ministra kulture Zlatka Hasanbegovića navodi kako su novinarske organizacije širom svijeta izuzetno uznemirene zbog napada članova hrvatske Vlade i predstavnika parlamentarne većine na slobodu govora, slobodno novinarstvo i medijske slobode.   

U ime IFJ-a koja predstavlja 600 tisuća novinara predsjednik tog međunarodnog udruženja pozvao je hrvatskog premijera da preispita odluke svog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, odnosno njegovu medijsku politiku u sklopu koje je najavio odustajanje od potpora za neprofitne medije.   

IFJ snažno vjeruje da je izjava ministra kulture kako „mediji i medijska politika opterećuju rad Ministarstva kulture“ neprihvatljiva u pravoj demokraciji i ne može proći bez preispitivanja.  

To udruženje pridružilo se naporima hrvatskih kolega u osudi ministrove najave da će odustati od državnih potpora za neprofitne medije, kao i raspuštanja Stručnog povjerenstva za neprofitne medije prije isteka mandata.   

IFJ navodi kako je također zabrinut zbog izjava Tomislava Kramarka, prvog potpredsjednika Vlade i predsjednika Hrvatske demokratske zajednice. Također, izjava parlamentarnog zastupnika i člana vladajuće koalicije Željka Glasnovića da je „lustracija u medijima najvažnija jer su mediji jedina barijera istinskoj demokraciji“ problematična je za hrvatsku tranzicijsku demokraciju.   

IFJ poručuje hrvatskim liderima da su se neprofitni mediji u Hrvatskoj razvili kao oaza kritičkog i profesionalnog novinarstva, fokusirajući se na teme koje drugi mediji ignoriraju, te tako jačaju slobode i prava manjina, promoviraju demokraciju, toleranciju, multikulturalizam i pluralizam.  

„Ti su mediji danas glavni jamac istraživačkog novinarstva u Hrvatskoj, koje je gotovo u potpunosti nestalo iz srednjostrujaških medija“, poručuje IFJ, podsjećajući hrvatske lidere da su sloboda govora, sloboda medija i nezavisno novinarstvo čuvari istinske demokracije.

>> 'Hasanbegović danas nije ni u jednom trenutku osudio ustaški režim'

>> Tomislav Karamarko: Zlatan Hasanbegović je žrtva manipulacije

Komentara 56

JO
joeamerican
12:17 12.02.2016.

IFJ. ti komunist nisu iz hrvatske. a kakvo. slobodno novinarstvo kad sprovode drugi memorandum u sanu na ocigled a narod nije

CI
cicibela
12:07 12.02.2016.

Nema medija u Hrvatskoj koji nije pljuvao po ministru. Radmanova TV pljuvala je po njemu 15 udarnih minuta, a o pljački kroz predstečajne nagodbe 5 sekundi. Ali, yugo siročad se ipak osjeća ugrožena jer su svi izgledi da će se ta praksa uskoro ukinuti. Možete se žaliti i svemirskoj federaciji novinara, gotovo je s pljuvanjem po svemu što je hrvatsko.

Avatar Sandokan
Sandokan
12:04 12.02.2016.

Ovi iz "inostranstva" su baš jadni. Neka si počiste u vlastitim dvorištima. Od njih su jadniji oni koji od 1990. "inostranstvu" lažima cinkaju Hrvatsku. Pravo je Franjo onomad reko!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije