Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zloupotreba

IFIMES: Prestanite nas iskorištavati za političke obračune

hag
Željko Lukunić/PIXSELL
21.10.2013.
u 09:45

Posljednje medijske i političke manipulacije daju nam za pravo da podsjetimo, da je interpretacija ICTY-a u Hrvatskoj, od osnutka ICTY bila selektivna i politički obojena

Povodom ponovne zloupotrebe Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane objavio je priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

\"Izvjesni krugovi u Republici Hrvatskoj plasiraju selektivnu i proizvoljnu interpretaciju pojedinih naših istraživanja, analiza i izvlačenjem iz konteksta dijelova naših istraživanja po principu „čitaj i interpretiraj ono što želiš da vidiš i čuješ“ tako iskrivljujući povijesne i pravne činjenice. Smatramo, da je krajnje vrijeme da se Međunarodni institut IFIMES prestane zloupotrebljavati na hrvatskoj unutarnjoj-političkoj sceni u pokušaju da se realizira politički obračun sa bivšom premijerkom Jadrankom Kosor, bivšim predsjednikom Stjepanom Mesićem, najuglednijim diplomatom na ovim prostorima Budimirom Lončarom ili nekim drugim.

Posljednje medijske i političke manipulacije daju nam za pravo da podsjetimo, da je interpretacija Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Hrvatskoj, od osnutka ICTY bila selektivna, politički obojena, u prošlosti čak i zlonamjerna. Republika Hrvatska je žrtva agresije i uvjereni smo, da je strateški interes Republike Hrvatske kao napadnute države (žrtve) suradnja sa ICTY. Podršku osnivanju i radu ICTY izražavao je i prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Naravno, duboko smo svjesni, da hrvatski nacionalni interesi dolaze u „sukob“ sa radom ICTY kada se radi o involviranosti Republike Hrvatske u ratu u BiH, ili u slučajevima optuženja hrvatskih generala od strane ICTY za zločine počinjene tijekom vojnoredarstvene akcije „Oluja“. Istodobno, svojim analizama smo pokazivali, da je Republika Hrvatska imala političke koristi kada je aktivno surađivala sa ICTY, bilo da je to bio uvjet za euroatlantske integracije (članstvo u NATO i EU), ili se radilo u definiranju karaktera rata na području bivše Jugoslavije. Pravda ne može i ne smije biti selektivna, a inicijatori medijskih i političkih manipulacija u Republici Hrvatskoj zaboravljaju činjenice, da je upravo ICTY, odnosno haaško tužiteljstvo dokazivalo, dokazalo i dokazuje da je na Republiku Hrvatsku režim Slobodana Miloševića izvršio klasičnu agresiju, odnosno da je na Hrvatsku kao suverenu i nezavisnu državu izvršena agresija u cilju stvaranja „velike Srbije“.

Zaboravljaju se optužnice i presude protiv Slobodana Miloševića, Milana Martića, Milana Babića i dr. Moramo podsjetiti hrvatsku javnost da nitko od sadašnjih ili bivših najviših dužnosnika iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine nije potpisan kao predlagatelj nominacije za Nobelovu nagradu za mir glavnog tužitelja ICTY Serge-a Brammertza, čiji je djelokrug rada upravo pokretanje i vođenje istraga te sudsko procesuiranje optuženih za ratne zločine. Djelatnost Međunarodnog instituta IFIMES će se i u budućnosti fokusirati na djelovanje međunarodnih kaznenih sudova. Nastavit ćemo sa kritikama, posebice kada je u pitanju rad ICTY, odnosno rad njegovog predsjednika Theodora Merona, ma kako se to određenim krugovima u Hrvatskoj i nekim drugim državama sviđalo ili ne odnosno dijelovima međunarodne zajednice. Predsjednik ICTY Theodor Meron je posljednjim presudama promijenio standarde međunarodnog prava što je pokazala i nedavna presuda bivšem predsjedniku Liberije Charlesu Tayloru u kojem su osporeni tzv. Meronovi standardi. Meron je „zaslužan“ i da je Momčilo Perišić, bivši glavni zapovjednik jugoslavenske vojske (VJ) oslobođen za zločine u Republici Hrvatskoj kao i Jovica Stanišić i Franko Simatović Frenki, šefovi jugoslavenskog obavještajnog podzemlja za počinjene velike zločine u Republici Hrvatskoj. Iz razotkrivenih depeša iz Veleposlanstva SAD u Haagu je vidljivo, da je Meron tražio instrukcije od svoga veleposlanstva za rad ICTY. Ako je to prihvatljiv pravni standard onda očito pojedinci ili pojedine organizacije imaju posebna tumačenja i/ili razumijevanja pravnih standarda. Pokrećući mafijsko-politička razračunavanja u Republici Hrvatskoj na osnovici odnosa spram međunarodne zajednice i obveza Hrvatske u vezi sa tim, pojedinci i obavještajno podzemlje ponovno pokušavaju vratiti Hrvatsku na razinu devedesetih godina prošlog stoljeća, umjesto okretanja ka budućnosti.

Za sve informacije iz djelokruga instituta smo na raspolaganju hrvatskoj javnosti i ne vidimo potrebu da se bilo tko obraća ili p(r)oziva osobe koje nisu odgovorne osobe niti su pristojne za davanje informacija o radu instituta.\"

>> Jadranka Kosor prekinula suradnju s IFIMES-om

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije