Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EPOHALNA KOLEKCIJA

Idući broj o sjednici CK SKH 1971.

20.06.2009.
u 18:38

Nakon što smo u današnjoj Epohalnoj kolekciji arhivskih brojeva uživali u čovjekovu osvajanju Mjeseca u srpnju 1969. godine, sljedeća “postaja” našeg serijala u utorak će biti broj od 13. prosinca 1971. Znatno tmurniji od današnjeg.

Zamrzavanje Proljeća
Šlager je 23. sjednica Centralnog komiteta SK Hrvatske. Hrvatski partijski čelnici, dr. Savka Dabčević-Kučar, predsjednica CK SKH, Miko Tripalo, član Izvršnog biroa Predsjedništva CK SKJ, Pero Pirker, sekretar Izvršnog komiteta CK SKH, i Marko Koprtla, član IK CK SKH, podnijeli su ostavke, što je posljedica 21. sjednice Predsjedništva CK SKJ u Karađorđevu. Hrvatsko proljeće zamrzava se na neodređeno vrijeme.

Studentski vođe, čelnici Matice hrvatske, urednici Hrvatskog tjednika završit će na dugogodišnjim robijama. Na reprintu možete vidjeti kojim se tonom izvijestilo o uhićenju Čička, Budiše i Dodiga. Reformska struja SKH nije uspjela u sklopu zadanih paradigmi (Tito, partija, socijalizam, samoupravljanje) izboriti se za demokratizaciju političkog života i ravnopravnije odnose republike i federacije. Lažne nade u podršku SAD-a, nakon Nixonova posjeta, te da je Tito na strani Proljeća, Karađorđevo je razbilo.

U kinu “Krvava bajka”
Tko je poslije htio biti na vlasti, jasno, u diskusiji bi derao po “devijacijama” u vrijeme Savke. Neki od njih (Josip Vrhovec, novi sekretar SKH, poslije i ministar vanjskih poslova i član Predsjedništva SFRJ) i sami će osamdesetih u miloševićevskom tisku biti šamarani kao hrvatski nacionalisti.

Usput, jesenski prvak je Željezničar, Dinamo blijed s Borcem – 0:0, a u kinu igra “Krvava bajka”...

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije