Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HNS i HSU za

IDS zove na sastanak. Nepoznat odgovor SDP-a

ivan jakovčić,portal
Davor Puklavec/PIXSELL
08.06.2013.
u 17:00

HNS i HSU za okupljanje partnera, a SDP i dalje šuti iako je odgovorio na Jakovčićevo pismo

Nakon što je predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić koalicijskim partnerima na nacionalnoj razini iz SDP-a, HNS-a i HSU-a poslao pismo kojim ih poziva na sastanak, poznato je da su HNS i HSU za okupljanje, ali nepoznat je odgovor SDP-a. Iz te stranke službeno tek poručuju da su IDS-u odgovorili na pismo, ali i dalje ponavljaju kako s partnerima ne komuniciraju preko medija. Jučer je zašutio i Ivan Jakovčić koji je posljednjih mjeseci, posebice nakon što je u Istri pukla koalicija između SDP-a i IDS-a jer je partija htjela ojačati svoju poziciju na lokalnim izborima, javno prosvjedovao zbog odnosa SDP-a prema IDS-u, odnosno samog Zorana Milanovića, šefa SDP-a i Vlade, prema njemu. Poznato je da Milanović Jakovčiću ne odgovara na pozive i SMS-ove, a s obzirom na Jakovčićevu šutnju moglo bi se možda pretpostaviti da je SDP ipak pristao na koalicijski sastanak pa je i šef IDS-a spustio loptu na zemlju.

SDP u problemu

Esdepeovci jučer, osim toga da su odgovorili na pismo, nisu bili raspoloženi bilo što drugo komentirati o sastanku. Ili su tvrdili da ne znaju ništa ili da će se što god da kažu, upotrijebiti protiv stranke. Odnosno, ako su za sastanak, ispast će da ne podržavaju Milanovića koji je barem dosad ignorirao Jakovčića, a ako su protiv sastanka, da su protiv koalicijskog partnera.

U HNS-u, koji je u Istri na lokalnim izborima koalirao s IDS-om i bio, dakle, u taboru protiv SDP-a i Damira Kajina koji su na poluotoku izgubili u izbornoj bitki, nemaju dvojbi o Jakovčiću. Smatraju da je sasvim normalno da partneri razgovaraju i imaju sastanke. Štoviše, dodaju da je njihova šefica Vesna Pusić u dobrim odnosima s Jakovčićem i da se njih dvoje redovito čuju. Ona je, kažu u HNS-u, pokušala s Milanovićem razgovarati i uoči izbora za EU parlament i objasniti mu da Jakovčić treba biti na Kukuriku listi. U HNS-u su sada uvjereni da bi s njim kukurikavci imali sedam mandata u EU parlamentu i da bi u EU otišao i njihov Jozo Radoš.

Šef HSU-a Silvano Hrelja otvoreno kaže da koalicijski sastanak neće spasiti državu niti je sudbonosno važno to što dva čovjeka (Jakovčić i Milanović) ne razgovaraju. Ipak, HSU će se pozivu odazvati.

– Niti imamo štete jer nema komunikacije između šefa IDS-a i šefa SDP-a, niti bi sastanak koalicijskih partnera ikome škodio – rekao je Hrelja. Iako Jakovčića ne voli, nastavio je, jer je u Istri pomogao u osnivanju čak triju umirovljeničkih stranaka kako bi potkopao HSU, cijeni ga kao spretnog, lukavog i pragmatičnog političara.

Pokazivanje mišića

Budući da su lokalni izbori završili, nema više potrebe za pokazivanjem mišića između IDS-a i SDP-a. Vlada Zorana Milanovića rapidno gubi na popularnosti, a što nije ni neočekivano jer si je uspjela stvoriti neprijatelje na svim frontovima, od sindikata, poslodavaca, Crkve, prirodnog neprijatelja HDZ-a koji zaziva izvanredne parlamentarne izbore, i najmanje što joj treba je natezanje s IDS-om.

Stanje bi bilo još tragičnije da isprovocirani Jakovčić odluči istupiti iz koalicije. Iako Vlada može bez IDS-ovih ruku u Saboru, to bi ipak bio psihološki udar i povod oporbi da po njoj još više udara uz argument da se koalicija sama počela raspadati. Dakle, sastanak partnera i svečano pomirenje Vladi je nužno.

>>\'Bilo bi korektno da me Zoran Milanović nazvao i čestitao mi!\'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije