Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ULJANIK

IDS i HSU zalažu se za državnu intervenciju u brodogradilišta

Uljanik
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
20.03.2019.
u 13:06

Predsjednik HSU-a, koji inače ima 14 godina radnog staža u Uljaniku, ne vjeruje da je riječ o lošem poduzeću prozvavši one koji se upliću u ono što ne razumiju.

Za nas u IDS-u nema dileme, Uljanik zaslužuje jednak tretman kao i ostala brodogradilišta koja su bila restrukturirana prije nekoliko godina, poručio je danas s konferencije za medije IDS-ov Tulio Demetlika koji je zajedno s HSU-ovim Silvanom Hreljom pozvao Vladu da da šansu Uljaniku.

- Neosporno je da je država uložila 31 milijardu kuna u hrvatsku brodogradnju, međutim, nerado ističe da je Brodosplitu usmjerila 37 posto tog iznosa, 30 posto 3.maju, 15 posto Brodotrogiru, a Uljaniku tek 10 posto od tog iznosa. Uljanik jedino brodogradilište koje nije dobilo šansu proći proces restrukturiranja. Vjerujem da Uljanik može ponovno stati na noge i biti ono što je oduvijek bio, pokretač razvoja Pule, ali i šire, pod uvjetom da se njime upravlja savjesno i odgovorno. No, predstavnici Vlade ističu da će budućnost Uljanika odrediti politička odluka i to je ono što nas najviše zabrinjava. Svaki put kada je Vlada nešto poduzela oko rješavanja krize u Uljaniku to je bilo zakašnjelo, nedovoljno i neadekvatno – kaže Demetlika.

Uljanik je, nastavlja, postao sinonim za ignorantnost i nekompetentnost ove Vlade koja planira donijeti odluku o sudbini ovih škverova iako se tek ovih dana upoznala sa stanjem poslovanja u Uljaniku, iako je davala jamstva bez ikakvog nadzora i kontrole.

- Vlada je ciljano izazvala štrajk radnika i time prouzročila dodatne gubitke brodogradilištu, cijeli je slučaj vodila totalno netransparentno pa su se radnici o svojim sudbinama trebali upoznati preko medija, a izgovorima poput čekanja analize, rezultata, odluke marginalnih stranaka kupuje vrijeme dok Uljanik stoji i čeka. Krajnje je vrijeme da se Vlada osvijesti i uvidi propuste koje je dosad učinila te da ih uzme u obzir kad bude donosila političku odluku o sudbini Uljanika. Pita li se itko u Vladi zašto bi svjetski igrači trebali svojim kapitalom ući u hrvatsku brodograđevnu industriju u okolnostima kad ni Vlada ne zna što će s njom napraviti – zanima Demetliku koji vjeruje kako Uljanik uz dobar management i dobar plan restrukturiranja može činiti čuda.

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja, koji inače ima 14 godina radnog staža u Uljaniku, ne vjeruje da je riječ o tako lošem poduzeću prigovorivši da danas o brodogradnji govore oni koji ne razlikuju gdje je pramac, a gdje krma broda.

- S ovih 31 milijardi kuna potpore država je pokrivala gubitke tvrtki u svom vlasništvu i kupovala socijalni mir zadnjih 30 godina i nikada definitivno nije znala što će napraviti s hrvatskom brodogradnjom. Sve što je plaćeno hrvatskoj brodogradnji je cijena nesposobnosti države da usustavi jedan važni segment proizvodnje kao što je brodogradnja. U ovom trenutku prevažno je spasiti esenciju hrvatske brodogradnje. Ne tražimo da se spašavaju administrativna radna mjesta nego proizvodnja. Isporuka ovog jaružala znači  dva posto rasta BDP-a RH. Ne postoji ni svjetska korporacija ni privatni biznismen u ovako neraščišćeno stanje. Ovdje mogu ući samo mutikaše i dalje se raditi samo šlamperaj. U Hrvatskoj ima ozbiljnih stručnjaka koji se mogu pobrinuti da se usustavi hrvatska brodogradnja, da naprave reda, da se financije kontroliraju, a države postane većinski vlasnik i da nitko ne priča da je to nemoguće jer u susjednoj Italiji ima uspješan uzor - zaključuje Hrelja.

Članovi sindikata 3. Maj dali izjave za medije nakon sastanka s upravom Uljanika

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar dpejakovic
dpejakovic
14:02 20.03.2019.

Oni se zalažu? Ja se zalažem da se zabrani IDS i HSU!

ZN
znamistinu
15:22 20.03.2019.

ja se zalazem da IDS ide u zatvor, pa oni su Uljanik i opljackali (svi direktori su u IDS). Gdje su istrage, zaplijenjena mirovina?

TR
trolll
13:32 20.03.2019.

porezno obveznici... mi želimo vaše pare... kako to vi jednostavno ne razumijete...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije