Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JOŠ SE TRAGA ZA 1807 NESTALIH

Identificirano pet osoba nestalih u ratu: 'Godinama smo prolazili kraj mjesta gdje je bio pokopan'

Vukovar: Ministar Medved pridružio se članovima Udruge "Vukovarske majke" te položio vijenac na Memorijalnom groblju
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/6
02.06.2023.
u 14:16

Najveći udio nestalih čine osobe s područja Vukovarsko - srijemske županije, njih 504, od kojih je 376 nestalih i smrtno stradalih na području Vukovara i prigradskih naselja

U organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici „Dr. Juraj Njavro“ u Vukovaru je danas identificirano pet osoba nestalih u Domovinskom ratu. Riječ je o posmrtnim ostacima koji su pronađeni i ekshumirani u veljači iz masovne grobnice u Šarviz Doli u blizini Negoslavaca. Tom prilikom ekshumirani su posmrtni ostaci najmanje 11 osoba od kojih su četiri identificirane u travnju, a jučer su DNA nalaze prihvatili i članovi još pet obitelji. Kako je rečeno tijekom identifikacije sve osobe su nasilno odvedene tijekom rujna i listopada 1991. s područja Vukovara i Berka, muškog su spola i u dobi su od 25 do 60 godina. Među identificiranim osobama su dva civila iz Vukovara i tri hrvatska branitelja iz Berka.

Među identificiranima je i Marin Kujundžić iz Berka čiju je identifikaciju potvrdila njegova supruga Zdravka Kujundžić.

– Odveli su ga 12. listopada 1991. godine iz logora i od tada ništa nisam čula o njemu. Kako mi je rečeno umro je nasilnom smrću s više prostrijelnih rana. Imala sam cijelo vrijeme osjećaj da je i njegovo tijelo pokopano u Šarviz doli. Prolazili smo pored toga mjesta godinama, a da nismo niti znali da je tu pokopan. Sada ćemo barem imati gdje zapaliti svijeću, a ne kao do sada. Na neki način sam mirna i zadovoljna ali mi je jako žao što identifikaciju nije dočekala i njegova majka koja je umrla – rekla je Kujundžić.

VEZANI ČLANCI: 

Rezultate DNA analize prihvatio je i Miroslav Hajduk koji je identificirao svoga oca Janka Hajduka (1931).

– Bio je kod mene u Mikluševcima ali je htio da se vrati u Vukovar. Koliko znam odveden je iz gradske četvrti Sajmište negdje tijekom listopada 1991. godine. Bio je civil i umro je nasilnom smrću – rekao je Hajduk.  

S ovim zadnjim identifikacijama na popisu nestalih u Hrvatskoj trenutno se nalazi 1807 nestalih iz Domovinskog rata. Najveći udio nestalih čine osobe s područja Vukovarsko - srijemske županije, njih 504, od kojih je 376 nestalih i smrtno stradalih na području Vukovara i prigradskih naselja.

– I dalje izostaje bilo kakva suradnja s Republikom Srbijom kada je riječ o potrazi za nestalima te ih još jednom pozivam da otvore arhive JNA. Od 2016. godine, kada sam postao ministar, provedena su terenska istraživanja na 364 lokacija. Pretražena je površina od više od 900 tisuća četvornih metara pri čemu su pronađene tri masovne i niz pojedinačnih grobnica iz kojih su ekshumirani posmrtni ostaci 173 osoba. U tom razdoblju sveukupno je identificirano 253 osoba, hrvatskih branitelja i civila – rekao je Medved.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije