Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Ideju za listu 10 najtraženijih bjegunaca dao im je novinar

Šezdesetih je u SAD-u bio jak građanski aktivizam pa je fokus FBI-a bio na istragama protiv onih koji su uništavali državnu imovinu. Osim njih, na listi najtraženijih tada su završavali i oni koje se tražilo zbog raznih sabotaža i otmica
10. travnja 2020. u 23:15 0 komentara 429 prikaza
FBI
Foto: FBI
Pogledajte galeriju 1/2

Riječ je o naoružanoj i opasnoj osobi, a za svaku informaciju koja bi mogla dovesti do njezina uhićenja i osude nudimo nagradu od 20 milijuna dolara.

18 arrests against the 'escapades, exponents of the Mafia district of Passo di Rigano. Antimafia operation of the Police NACIONALNA KARANTENA Što radi talijanska mafija u doba koronavirusa?

Opaska je to, koja uz standardan opis koji sadrži podatke o godinama, boji očiju i kose, visini i težini, piše uz ime Rafaela Care Quintera, nekada jednog od najmoćnijih šefova meksičkih narkokartela, čije lice godinama “krasi” FBI-evu listu deset najtraženijih bjegunaca. Quintera traže zbog njegove uloge u ubojstvu agenta DEA-e 1985. i uvršten je u popis najtraženijih bjegunaca prema kriterijima američkog FBI-a. Osim liste deset najtraženijih bjegunaca, FBI ima i listu najtraženijih terorista. Ima i listu najtraženijih nasilnih zločinaca, kao i najtraženijih seksualnih predatora čije su žrtve djeca.

Odbjegli vojni zatvorenik bio prvi

Takve liste, s imenima najgorih među najgorima, danas imaju sve policije svijeta. A nastale su zbog – novinara. Barem tako kažu u FBI-u, koji je u ožujku obilježio 70 godina od sastavljanja prve liste najtraženijih bjegunaca. Ideju da je sastave u FBI-u su dobili u veljači 1949. kada ih je novinar The Washington Daily Newsa zatražio da mu daju imena i podatke o desetorici najokorjelijih kriminalaca za kojima FBI traga zbog raznih zločina. FBI je novinaru dostavio podatke o zločincima, nakon čega je on objavio članak “Ovo su imena 10 najtraženijih bjegunaca za kojima traga FBI”. Kako su, osim fotografija bjegunaca, bila objavljena i njihova imena te generalije i razlozi zbog kojih ih se traži, što se američkoj javnosti jako svidjelo, netko u FBI-u očito je shvatio da bi takvi popisi mogli biti korisni i agentima u obavljanju posla.

Mafija Kako je nastala Cosa nostra: Pomogli su saveznicima na Siciliji jer su mrzili fašiste

Pa je 14. ožujka 1950. FBI javno predstavio svoj prvi popis deset najtraženijih bjegunaca s namjerom da se uz pomoć javnosti uhite počinitelji. Da je u FBI u tome poprilično uspio, svjedoči podatak da su u 70 godina na listi najtraženijih završila 523 bjegunca. Od toga broja uhićeno ih je 488, pri čemu je javnost, odnosno informacije koje su građani dostavljali FBI-u, pomogla da bude uhićeno njih 162.

No da ne bi bilo zabune, i prije nego što je FBI javno počeo objavljivati liste najtraženijih bjegunaca, njegovi agenti pronašli su način kako od saveznih policija, ali i javnosti, zatražiti pomoć pri pronalaženju bjegunaca. Radili su preko tzv. identifikacijskih obavijesti koje su sadržavale opće podatke i fotografiju traženog bjegunca. Prvu takvu identifikacijsku obavijest FBI je objavio u prosincu 1919. kada se tragalo za odbjeglim vojnim zatvorenikom Williamom N. Bishopom. On je uhićen u travnju 1920.

Danas objavljuju na mrežama

– U početku smo policijskim snagama ponajprije slali identifikacijske obavijesti. Može se smatrati da su te identifikacijske obavijesti kasnije prerasle u liste najtraženijih bjegunca – kaže John Fox, povjesničar FBI-a.

Likvidacija u Beogradu Krvavi rat narkoklanova Balkanska mafija – likvidaciju Dedovića istražuje i FBI zbog 17,5 tona kokaina

Povijesno gledano, liste najtraženijih bjegunaca za kojima je FBI tragao formirale su se u skladu s trenutkom u kojem se živjelo, odnosno iz njih se moglo iščitati što je SAD mučilo tijekom određenih dekada. Tako su 50-ih godina prošlog stoljeća među desetoricom najtraženijih u SAD-u uglavnom bili pljačkaši banaka, provalnici i kradljivci automobila. Šezdesetih je u SAD-u bio jak građanski aktivizam pa je fokus FBI-a bio na istragama protiv onih koji su uništavali državnu imovinu. Osim njih, na listi najtraženijih tada su završavali i oni koje se tražilo zbog raznih sabotaža i otmica. U sljedećoj dekadi, dakle 70-ih, na listi najtraženijih FBI-evih bjegunaca uglavnom su bili pripadnici organiziranog kriminala ili razni ubojice, dok su 80-ih potrage za narkobosovima i serijskim ubojicama imale prioritet. Koncem 20. stoljeća prioritet FBI-a postale su potrage na području terorizma i internacionalnog kriminala. Inače, na početku, kada su liste najtraženijih bjegunaca tek formirane, objavljivane su u poštanskim uredima i novinama.

– Ljudi sada stalno vise na svojim pametnim telefonima pa smo i mi napravili aplikaciju za najtraženije bjegunce. Podatke o njima objavljujemo i na društvenom mrežama, šaljemo obavijesti preko Twittera, Facebooka i Instagrama – objašnjava Chris Allen, voditelj FBI-eva ureda za odnose s javnošću.

Video: Uspon i pad meksičkog Pabla Escobara, Joaquina "El Chapa" Guzmana

ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.