Naslovnica Vijesti Svijet

Ideju za kip Ivana Pavla II. dao mi je najstariji sin Lyson

Ispovijest Poljaka koji je podigao najveći kip Ivanu Pavlu II. nakon što je prije četiri godine spasio sina od utapanja u Sukošanu
23. travnja 2013. u 18:00 0 komentara 62 prikaza
ivan papa pavao II
Foto: Reuters/ PIXSELL

Datum 13. travnja Leszeku Lysonu, poduzetniku iz okolice poljskog Krakova, ostat će zauvijek duboko urezan u pamet i sjećanje. Prije četiri se godine, kad je bio u marini u Sukošanu na krstarenju Jadranom, na taj datum odigrala velika drama u njegovu životu.

– Brod nam je bio privezan u luci pa smo moj najmlađi sin Wiktor i ja lovili ribu. Bila su 22 sata – prisjeća se Leszek Lyson gotovo svakog detalja te večeri. – Sišao sam u unutrašnjost brodice i odjednom shvatio da mi nema sina.

Izraz vjere

Lyson je istrčao van, skočio na kopno pokraj veza i primijetio da se more na jednom mjestu još miče.

– Nisam ni trenutka razmišljao, odmah sam skočio u vodu – opisuje Lyson te dramatične trenutke u sukošanskoj luci.

– Wiktor je već bio na dnu i tada sam ga nekakvim čudom izvukao na površinu i osjetio da još diše – opisuje Lyson. Drama je završila sretno, a sada već desetogodišnji Wiktor uspio je svladati strah od vode i naučio dobro plivati.

Zbog tog 13. travnja prije četiri godine u Sukošanu i "drugog rođenja njegova sina", kako sam naziva taj dan, ove godine 13. travnja u 13 sati službeno je pokazan najveći kip Ivan Pavla II. koji je napravljen po Lysonovoj narudžbi i ideji. Leszek Lyson, koji ima četiri sina, otkrio je da je na ideju gradnje kipa Ivanu Pavlu II. u znak zahvale došao njegov najstariji sin.

Dosad je najveća skulptura blaženog pape Wojtyłe bila u Čileu, a od 13. travnja 13-metarska figura Ivana Pavla II. uzdiže se u najvećem poljskom marijanskom svetištu – Czestochowi. Autor i sponzor ideje Leszek Lyson u razgovoru ističe da to ne naziva spomenikom, nego kipom jer je papa Ivan Pavao II. najveći spomenik "sagradio" svojim životom i djelom. Poljski poduzetnik ističe da kip, koji može biti upisan u Guinnessovu knjigu rekorda, nije podigao kako bi se razmetao novcem. To je jednostavno zahvala blaženom Ivanu Pavlu II. za sretan završetak drame u Sukošanu i za njegov pontifikat. Bogatom Poljaku postavljanje kipa izraz je njegove vjere jer je, kako nam objašnjava, izbliza pratio pontifikat Ivana Pavla II. Poseban odnos i blizinu sa sada blaženim papom poduzetnik Lyson izgradio je još u djetinjstvu.

Ponovno rođenje

– Još kao nadbiskup krakovski Wojtyla je dolazio u naš dom i često razgovarao s mojim ocem – prisjeća se. Iako je tada bio dijete, sjeća se da mu je kardinal Wojtyła radio križ na čelu u znak blagoslova, a emotivan susret s kasnije papom Ivanom Pavlom II. Leszek Lyson imao je 1992. Kao vjernik, tumači nam Lyson, dramatičan događaj koji je odvio u marini u Sukošanu vidi kao ponovno rođenje svojeg sina. Drama sa sretnim završetkom nije uništila ni smanjila njegovu simpatiju i oduševljenje Hrvatskom.

– Na Jadranu smo barem četiri puta godišnje – objašnjava Lyson ističući da već zna pomalo i razgovarati na hrvatskom. – Sukošan je već moj grad, a Hrvatska je sada moja druga domovina – ističe na kraju Poljak Leszek Lyson.

 

13 metara visok je najviši kip Iv

13 metara visok je najviši kip Ivana Pavla II. i težak pet tona, a nalazi se na brežuljku u parku sakralnih umjetnina u najvećem marijanskom svetištu i prijestolnici poljskog kršćanstva Czestochowi. Osim kipa, u parku se nalazi i umanjena replika rimske bazilike s najsitnijim detaljima. Atrakcija parka su i umanjene bazilike iz Fatime i Lourdesa.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.