Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hitac u noći

Ideesovac na meti zbog ovrha ili građevinskog poduzeća?

edo kos
Foto: Arhiva VL
1/6
18.11.2010.
u 08:33

Edo Kos, dogradonačelnika Poreča, napadnut je i prije četiri godine, kada mu je na parkiralištu miniran auto

Tko želi ubiti 51-godišnjeg porečkog dogradonačelnika Edu Kosa, na kojeg su u posljednje četiri godine pokušana dva atentata? U srijedu navečer netko je na njega pucao iz vatrenog oružja u dvorištu kuće u elitnom dijelu Poreča, u naselju Kukci.

– Ulazio sam u svoju kuću nakon povratka iz Zagreba, oko 21.30 sati. U dvorištu sam vidio čovjeka i on je zapucao na mene. Čuo sam jedan hitac, ali čovjek je uspio pobjeći. Više detalja ne mogu vam dati u interesu istrage. Sve sam odmah te noći kazao policiji. Policija, naravno, istražuje događaj, a ja osobno nemam nikakvih sumnji.

Svjedok u akciji Maestro

Upravo se napunilo četiri godine i mjesec dana otkako su mi u auto postavili eksplozivnu napravu, ali ne mogu povezati ima li taj slučaj veze s pucnjavom. Ovih su dana počele i brojne ovrhe korisnicima poslovnih prostora koji ne plaćaju redovito račune, ne znam je li to možda razlog nečijeg nezadovoljstva – kazao nam je Edo Kos, koji visoke dužnosti u porečkoj upravi obnaša već 17 godina. U Kosa je atentator uperio pištolj u trenutku kada je on izašao iz automobila, a Kos je, iako je hitac već bio ispaljen, čovjeka udario po ruci torbom, pa čak i potrčao za njim. Pritom je atentatoru ispao pištolj. Još prije četiri godine, 19. listopada 2006., ispod Kosova automobila bila je postavljena bomba. Nakon što je Kos Volkswagen Golf otključao daljinskim upravljačem, vozilo je razneseno i potpuno izgorjelo. Kos nije stradao samo zato što je stajao nekoliko metara od vozila. I taj pokušaj atentata dogodio se noću, malo prije ponoći, na parkiralištu ispred porečkog Gradskog poglavarstva. Nekoliko dana prije eksplozije, na istom su automobilu bile izbušene sve četiri gume. Edo Kos u Poreču kotira kao prilično moćna osoba, član je IDS-a, obnaša dužnosti u gradskoj upravi. I na toj se funkciji možda nekomu zamjerio. Među ostalim, bio je ispitan i kao svjedok, uz gradonačelnika Štifanića, u akciji Maestro, a u vezi sa slučajem bujske odvjetnice Asje Piplović koja je tada bila i uhićena.

Kao član Gradskog poglavarstva, godinama je bio zadužen za komunalno gospodarstvo, stambeno uređenje, planiranje i zaštitu okoliša. Poznat je i kao građevinski poduzetnik, suvlasnik tvrtke Arhetip 21. Na tragu toga, mnogi špekuliraju da je posrijedi obračun u građevinskim krugovima, o čemu se govorilo i prije četiri godine, kada je njegov auto raznesen.

Anonimna prijava

Kako se posljednjih dana na nekim portalima pojavila priča o prijavi protiv čelnika gradske uprave zbog mešetarenja novcem, pitali smo Kosa može li i to biti razlog za napad.

– Sve je moguće, ali što se tiče prijave, koliko znam, anonimna je prijava upućena USKOK-u i tužiteljstvu, no nitko iz tih institucija nije kontaktirao s gradskom upravom – kaže Kos i navodi da posljednjih godina nije primao nikakve prijetnje.

Glasnogovornik istarske policije Valter Opašić kaže, međutim, da policija u suradnji s nadležnim Državnim odvjetništvom provodi izvide o mogućim nezakonitostima koje se spominju u prijavi. Anonimno je prijavljeno nekoliko osoba, među kojima i Kos i gradonačelnik Štifanić, pod sumnjom da su oštetili gradski proračun, sklapali štetne ugovore kršili Zakon o javnoj nabavi…, a sve vezano za kupnju zemljišta na Facinki i nepravilnosti u gradnji dvorane Žatika, gdje se vrtio velik novac.

– Šokiran sam jer mi je Kos prijatelj i zamjenik, ali za sebe se ne bojim – kazao nam je gradonačelnik Poreča Edi Štifanić, koji je Kosov prijatelj već 15 godina. Na pitanje smatra li ovaj pokušaj atentata napadom i na gradsku upravu, Štifanić je kazao:
– To tek treba ispitati, možda i nije posrijedi pokušaj atentata, možda je samo pokušaj pljačke – kaže Štifanić, koji misli da bi Kosu trebalo osigurati policijsku zaštitu.

Ključne riječi

Komentara 16

GA
gary1
09:20 18.11.2010.

zašto na mene šljakera kada dođem doma iz noćne nitko ne puca niti neće pucati?

DR
dreamteam
10:51 18.11.2010.

Sumnjiva faca.

BU
burgos0308
23:36 18.11.2010.

To policija iz Poreča neće riješiti , kao što nisu riješili eksploziju automobila . Zašto ? Jer su dobro umočeni u to . Potrebno je da dođu iskusni kriminalisti iz Zagreba , i rjršiti će to vrlo brzo .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije