Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rekorderi Grbin i Bauk

Iako su najavili ukidanje, naknade za odvojeni život uredno se isplaćuju

storyeditor/2022-02-16/PXL_131221_91118696-1.jpg
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
21.03.2022.
u 20:10

Da bi se naknada ukinula, trebaju se najprije očitovati klubovi zastupnika, no dopis Odbora još im nije stigao, objašnjava predsjednica Kluba zastupnika Centra i GLAS-a Anka Mrak Taritaš

Bila ona svojevrsna kompenzacija za odijeljenost od obitelji ili, kako je objasnio HDZ-ov Branko Bačić, samo zamjena za dnevnice, naknada za odvojeni život saborskim se zastupnicima još uvijek uredno isplaćuje. Nikakve se promjene nisu dogodile nakon što je SDP-ov Arsen Bauk prije mjesec dana najavio da će predložiti ukidanje te povlastice hrvatskih parlamentaraca od 1. ožujka, a kako su nam objasnili u Saboru, "o pitanju isplate naknade za odvojeni život razgovaralo se u Odboru za izbor, imenovanja i upravne poslove". Isti je to onaj odbor kojem je Bauk pisao sa zahtjevom da se razmotri njegov prijedlog, a da se tijelo kojem predsjeda HDZ-ova Nada Murganić zaista i sastalo, potvrdio nam je SDP-ovac.

04.03.2021., Zagreb - Zastupnik SDP-a Arsen Bauk skinuo je danas u Sabornici zastitnu masku u znak prosvjeda zbog krsenja epidemioloskih mjera na jecerasnjem pokopu gradonacelnika Bandica. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

– Na sjednici sam bio i, na temelju prakse, koliko ja znam, prijedlog je dan na mišljenje Predsjedništvu Hrvatskog sabora. Ako i kad dođe točka nama na glasovanje, naravno da ću ukidanje naknade za odvojeni život podržati – kazao je Arsen Bauk.

Čuđenje u klubovima

Da je procedura ipak nešto drukčija, objasnili su iz Sabora, te kažu kako Odbor ništa nije slao Predsjedništvu, već je zaključak sa sjednice bio da se o tome jesu li, ili nisu, za ukidanje povlastice trebaju očitovati klubovi zastupnika. Jesu li to učinili, išli smo ispitati čelnike saborskih klubova, koji su se našem pitanju redom čudom čudili. Ne znaju, ponavljali su nam, kome se očitovati trebaju kad ih nitko ništa nije pitao. Neki su od njih, na našu zamolbu, provjeravali pošte svojih klubova u potrazi za izgubljenim zahtjevom za očitovanje pristiglom iz Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove, pa nam javljali kako su im pretinci, baš kao što su i tvrdili, zaista prazni. A tijelo koje zatraži mišljenje, objašnjavali su nam, mora ga zaista i zatražiti, ne samo zaključiti da ga traže.

– Jasna mi je odluka odbora, odnosno zaključak kojim će o naknadi za odvojeni život ispitati stajališta klubova jer na taj su način prebacili odgovornost na nas, što je djelomice i u redu, i vjerojatno bih i ja tako učinila. Dopis je, međutim, trebao doći na sve klubove ako se Odbor sastao prije nekog vremena, ali mi ga nismo dobili – objasnila nam je predsjednica Kluba zastupnika Centra i GLAS-a Anka Mrak Taritaš, koju smo odmah pitali i kako će se očitovati kad i ako dopis zaista stigne.

22.11.2021., Zagreb - Na konferenciji za medije odrzanoj u Saboru zastupnica Anka Mrak Taritas govorila je o temi: 20 mjeseci nakon potresa - o obnovi se vise ni ne prica.". Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

– Dogovorit ćemo se. Svoj stav već sam rekla, a on je da je predmetna naknada nešto što definitivno uvodi pomutnju i lošu sliku, a što se ne treba događati. Ali ja sam iz GLAS-a, kolegice su iz Centra, o unificiranom mišljenju morat ćemo se klupski usuglasiti – kaže nam Mrak Taritaš. Našu sugovornicu pitamo i mora li prijedlog ukidanja naknade, nakon što se jednom ta sva mišljenja klubova i prikupe, "proći" i Predsjedništvo Sabora.

– Ne treba. Predlagatelj za dnevni red je Odbor, međutim o samom vremenu dolaska točke na dnevni red odlučuje Predsjedništvo. Ako oporba, primjerice, želi hitan postupak, onda se za to skupljaju potpisi – objasnila je Anka Mrak Taritaš.

Gdje su potpisi

Samo skupljanje potpisa, ali za sazivanje sjednice Odbora, ako se on ne sastane sam, najavljivao je prije mjesec dana i Arsen Bauk. Odbor se, međutim, sastao, ali čini se da je daljnja procedura zapela, pa će Bauk, ako mu je zaista toliko stalo do ukidanja naknade za odvojeni život, možda morati poduzeti još koji korak. Podsjetimo, SDP-ovac je u borbu protiv naknada krenuo kad je u fokus stigla činjenica da su on i kolega mu Peđa Grbin rekorderi u korištenju privilegija za političare.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik SDP-a naknade za odvojeni život odrekao se tek nedavno, kad mu je dijete trebalo krenuti u vrtić, iako Puljanin već godinama živi sa suprugom u Zagrebu, a tu beneficiju koristio je i, primjerice, HDZ-ov Josip Đakić iako je razveden i sinovi su mu odrasli.

Sam Arsen Bauk rekao je da devet tisuća kuna, koliko naknada iznosi godišnje, ne prima već deset godina, a Peđa Grbin kazao je da će 50-ak tisuća kuna, koje je uzeo kao naknadu za odvojeni život, uplatiti u humanitarne svrhe. Podsjetimo još samo da je pogodnost, koja se tumači i kao zamjena za dnevnice, krajem 2021. koristilo 85 saborskih zastupnika.

Komentara 1

ZA
zagi101
00:49 22.03.2022.

joj sdp-eovci pa gdje nestade vaša transparentnost i poštenje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije