Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obljetnica

Iako su je dvaput gasili, Matica hrvatska ipak se uspjela održati

'04.06.10., Cakovec- Struka komentira Medjimursku popevku. Prof. dr Stjepan Hranjec, lingvist. Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL'
'Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL'
18.02.2011.
u 13:18

Objavljeno je pedesetak knjiga, a najviše upravo u posljednjih 20 godina. Postavljeno je i 47 spomen-ploča. Prof.dr. Hranjec izdvojio je i Hrvatski kajkavski kolendar koji izlazi od 1992.

ČAKOVEC - Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu proslavio je 75. obljetnicu postojanja. Predsjednik ogranka prof.dr. Stjepan Hranjec podsjetio je na 16. veljače 1936. godine, kad je u prostorijama tadašnjega Vatrogasnoga doma održana osnivačka skupština. Ogranak je doživio i dva gašenja, 1941. godine ugasili su ga mađarski okupatori, a 1972. tadašnja je milicija u temeljitoj premetačini oduzela sve dokumente i zabranila joj rad.

U veljači 1990. Matica hrvatska je u Čakovcu počela raditi i treći put, i po onoj "treća sreća" održala se do danas. Okuplja 214 članova. Jedna od značajnijih aktivnosti je izdavaštvo. Objavljeno je pedesetak knjiga, a najviše upravo u posljednjih 20 godina. Postavljeno je i 47 spomen-ploča. Prof. dr. Hranjec izdvojio je i Hrvatski kajkavski kolendar koji redovito izlazi od 1992. objavljujući radove velikog broja autora, ne samo iz Međimurja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije