Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bivši čelnik

Iako je sve prenio na obitelj, Marincu prijeti blokada imovine

darko marinac
Foto: Mišo Lišanin, Goran Jakuš/Pixsell
1/6
22.11.2009.
u 21:07

Zbog 250 milijuna kuna, koliko iznosi šteta koja se mora namiriti Podravki, Marinčevi bi mogli ostati bez svojih raskošnih nekretnina

Troetažna vila od gotovo 500 četvornih metara na Vrhovcu, elitnom dijelu Zagreba odakle puca pogled na Medvednicu, a cijena kvadrata stanova kreće se oko tri tisuće eura. Nasuprot njoj, naizgled skromna bijela prizemnica ukopana u brijeg sa stražnje strane pokazuje raskoš također na tri etaže.

Kamere za nepoželjne
Nepoželjni se gosti ne mogu šetati oko tih kuća jer su opremljene videonadzorom. No, koliki god komfor pružale, njihov bivši vlasnik trenutačno ga ne uživa jer je već mjesec dana u istražnom zatvoru u Remetincu.

Nekretnine su do sredine rujna bile vlasništvo Darka Marinca, bivšeg predsjednika Podravkine uprave, uhićenog prije mjesec dana u policijskoj i USKOK-ovoj akciji zajedno s još petoricom menadžera zbog malverzacija dionicama. Marinac je sve iz samo njemu poznatog razloga darovao supruzi Borjanki, sinu Drašku te kćeri Andreji. Marinčeva kći živi u stanu obližnje urbane vile. Slobodno je vrijeme obitelj provodila u Kupeč Dolu nedaleko od Jastrebarskog.

– Policajci su došli k meni. Malo smo popričali, a onda je Marinac sam izašao iz kuće i sjeo u njihov auto – prepričava uhićenje jedan od susjeda u Kupeč Dolu.

I ovo je imanje luksuzno. Uz dvije ukusno uređene kuće nalazi se klijet, zatvoreni bazen te natkrivena terasa s kaminom, komodom, prostranim stolom te klupama. Iznad kamina karikatura – prikazuje uhićenog bivšeg šefa Podravke kako cijepa drva. Susjedi kažu da je zemljište Marinac kupio prije nekoliko godina te srušio trošnu kućicu koja je na njemu bila. Iako su ga često viđali, sa starosjediocima se nije previše družio. Imovinsku karticu D. Marinca krase i dvije vikendice u Donjoj Kladi nedaleko od Senja.

 – Zajedno smo učili plivati kao djeca – rekao nam je Darko Babić. Njegov je otac Mate prije 50-ak godina ocu Darka Marinca, rođenom u obližnjem Karlobagu, prodao staru kućicu, a on ju je potom preuredio. Posjed zajedno s nedavno kupljenim dijelom ne zauzima više od 500-600 četvornih metara. Stambeni se dio prostire na oko 200 kvadrata.

Vitalni 88-godišnjak Miljenko Staničić ispričao nam je da je Marinac planirao sagraditi još jednu kuću, ali navodno ne veliku, da mu ne pokvari pogled na more. – Odlični su susjedi i dobri ljudi. Dolaze ljeti. Darko ima sina, a njegova žena ima i dvije kćeri, pa mu dolaze i zetovi. Jedan zet ima gliserčić, a Darko barku, pa često idu na more – kazala je Katica Tomljanović.

Pet minuta od obale
Kuća je ni pet minuta hoda do obale, a cijeli posjed ne zauzima više od 500-600 četvornih metara, stambeni dio oko 200 kvadrata. Je li sve nekretnine bivši šef koprivničke tvrtke stekao novcem ilegalno “izvučenim” iz Podravke ili od redovitih primanja, istražitelji tek moraju utvrditi.

Imovina D. Marinca bi, međutim, mogla biti blokirana i prije pravomoćne presude. Zbog štete od 250 milijuna kuna nanesene Podravki, koja se mora namiriti, velika je vjerojatnost da bi Marinčevi mogli ostati bez imovine koja im je zapravo – darovana.

Oduzima se i zakonito stečeno da se pokrije šteta
Novim se antikoruptivnim mjerama Kaznenog zakona za počinjena kaznena djela iz USKOK-ove nadležnosti propisuje oduzimanje imovine dokaže li se da je stečena na nezakonit način.

Oduzimanje nezakonito stečene imovine nije ograničeno samo na počinitelja nego i na članove njegove obitelji. Da bi država mogla oduzeti spornu imovinu, počinitelj mora biti pravomoćno osuđen, a dotad se sve ono čime raspolaže može blokirati sudskom mjerom.

Slično je i s imovinom za koju se pak ne može dokazati da ju je njen vlasnik stekao na zakonit način, ali i za zakonito stečenu imovinu do visine počinjene štete. Na zahtjev USKOK-a zagrebački je Županijski sud nedavno blokirao račune i dionice sadašnjeg šefa Podravkine uprave Zdravka Šestaka, kao i članova uprave Saše Romca i Josipa Pavlovića te Milana Horvata, suvlasnika varaždinske Fime preko čijeg je računa prebacivan novac iz Podravke.

Darko Marinac zasad je izbjegao blokadu svoga računa i dionica jer formalno više nije jedan od čelnih ljudi koprivničkog prehrambenog diva. Međutim, to ipak ne znači da USKOK ne bi uskoro mogao zatražiti da se ista takva mjera poduzme i protiv njega.

Ključne riječi

Komentara 37

MM
Majko mila!
06:18 23.11.2009.

Neće valjda tim nekretninama opet upravljati neki državni kriminalac (kako to u Hrvatskoj biva) koji će iznaći načina da je opet privatizira. Totalno me zabavlja ideja da te divne vile postanu sindikalna odmarališta za sve one ljude koji su danima pakirali vegetu!

OB
-obrisani-
06:19 23.11.2009.

Poštovani Hrvati. Imam za vas novu šalu koja kruži po Sloveniji.. U osnonoj školi pita učiteljica maloga Ivicu koga on to voli .. I mali Ivica odgovori: Ja ne volim oca, jer je on stalno odsutan i na poslovnom putu.. A pita učiteljica: Voliš li ti svoju majku ?. Ivica odgovara: ne volim ni majku jer ona stalno odlazi od kuče na kavicu sa prijateljicama. Pa upita učiteljica: Pa koga onda ti voliš Ivice ? Dečko odgovori: Ja volim Hrvatsku nogometnun reprezentaciju jer ona ostaje doma... Naka vama bude lijep dan i uspješan tjedan..

CE
cericzel
21:51 22.11.2009.

Očito je kako to supruga nije donijela u miraz, dakle-plijenidba je neminovna. Bilo bi dobro kad bi ta praksa zaživjela kod svih koji su se na takav način bogate.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije