Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nuklearni program

IAEA: Iran počeo s obogaćivanjem urana u elektrani Fordo

'Iranian short-range Nasr missile is launched on the last day of navy war games near the Strait of Hormuz in southern Iran on January 2, 2012. AFP PHOTO/JAMEJAMONLINE/EBRAHIM NOROOZI'
AFP/Pixsell
09.01.2012.
u 20:00

Postojanje elektrane Fordo otkrili su zapadni obavještajci u rujnu 2009. godine.

UN-ova Međunarodna agencija za atomsku energiju izvijestila je u ponedjeljak kako je Iran počeo s obogaćivanjem urana u podzemnoj elektrani Fordo, u blizini svetog grada Kom, prenosi BBC.

Iranske vlasti i dalje ostaju na tvrdnji kako razvoj njihova nuklearnog programa ne ide u smjeru stvaranja nuklearnog oružja, već žele smanjiti svoju ovisnost o energiji iz stranih zemalja. To vrijedi i za elektranu Fordo, čije su postojanje zapadne obavještajne službe otkrile u rujnu 2009. godine.

Glasnogovornica IAEA-e Gill Tudor izjavila je kako je "Iran počeo s proizvodnjom urana obogaćenog do 20 posto", dodavši kako sav nuklearni materijal unutar postrojenja ostaje pod njihovim nadzorom. Teheran tvrdi kako se u Fordu provodi obogaćivanje urana srednje razine, što je, prema analitičarima, važan korak prema osposobljavanju za nuklearno oružje. S

ve razvijeniji nuklearni program Irana trn je u oku zapadnih sila, a SAD i EU zaprijetili su nametanjem novih sankcija toj zemlji. Iran je zauzvrat zaprijetio zatvaranjem Hormuškog tjesnaca, jednog od najvažnijih morskih prolaza za prijevoz nafte, gdje je iranska mornarica nedavno održala desetodnevne vojne vježbe.

Komentara 42

RE
@rea
20:21 09.01.2012.

Dosadni su k\'o vinske mušice. Ako sravne Qom sa zemljom, neće to bit\' zbog urana. Nego zbog turbana.

OB
-obrisani-
20:23 09.01.2012.

Otkrili zapadni obavjestajci? Koje je sad ovo drzava?

WW
WIR WERDEN SIEGEN
20:20 09.01.2012.

Ugledali se na izrael.. Bravo Iran...nadam se da je ovo istina...ARIAN

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije