Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 90
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izmjene zakona

I žene sa 65 u mirovinu jer se sud vodio SDP-ovim programom

Đuro Popijač
Boris Ščitar/Pixsell
30.07.2010.
u 16:39

Popijač sindikatima odgovara kako Vlada ne razmišlja o ukidanju povlaštenih mirovina političarima te poručuje da se odluke Ustavnog suda moraju poštivati.

Vlada ne razmišlja o ukidanju povlaštenih mirovina političarima u sklopu izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju.

Novi referendum?

Odgovor je to ministra Đure Popijača na zahtjev Ozrena Matijaševića, predsjednika Hrvatske udruge sindikata, koji kaže da je “nulta točka bilo kakvih zahvata u mirovinski sustav ukidanje dužnosničkih mirovina na način da i ta kategorija osiguranika ostvaruje mirovine pod istim uvjetima kao i svi ostali umirovljenici”. Matijašević napominje i kako su sindikati znali reagirati na “nakaradni prijedlog izmjena Zakona o radu, a znat će i na ovaj štetan pokušaj izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju” te očito aludira na to kako bi sindikati mogli tražiti raspisivanje referenduma i o tom pitanju. Popijač je pak jučer na novinskoj konferenciji tumačio kako premijerka Kosor nema nikakve veze s tim da se dob odlaska u mirovinu muškaraca i žena izjednači, odnosno da će i žene u mirovinu sa 65 godina, nego je to odluka Ustavnog suda donesena u travnju 2007. godine.

– Odluke Ustavnog suda obvezuju sve, i zakonodavnu i izvršnu vlast, pa mi nije jasno kako netko može komentirati da to nije trebalo učiniti – odgovorio je pak Popijač i šefu oporbe Zoranu Milanoviću koji se, kao i sindikati, zbog izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju digao na zadnje noge. Odgovor je dodatno začinio državni tajnik Krešimir Rožman koji tvrdi da se Ustavni sud pri donošenju odluke da se do 31. prosinca 2018. godine moraju izjednačiti dobne granice muškaraca i žena pri odlasku u mirovinu rukovodio baš akcijskim programom SDP-a! To je iznenadilo i ministra Popijača kojeg je zanimalo “odakle je Rožman to izvukao”.

I u EU ista dob za sve

Popijač pak tvrdi kako i zemlje EU izjednačavaju dob umirovljenja muškaraca i žena, a da su razlozi demotiviranja odlaska u prijevremenu mirovinu, odnosno kažnjavanja sa 20 posto manjim mirovinama onih koji u mirovinu odu pet godina ranije, to što na jednog umirovljenika dolazi samo 1,29 radnika. To je pak rekordno najniža stopa u RH, a i najlošiji je omjer na razini EU.

Komentara 63

OB
-obrisani-
17:18 30.07.2010.

kradeznjare sad ŽELE izgubit izbore

OB
-obrisani-
17:19 30.07.2010.

taj popijač je školski primjer poltrona i nestručne,nekompetentne i bezdušne osobe na funkciji koju obnaša..to je takva garnitura zlikovaca ni da ih sanjamo ne bi ih stvorili,ukratko banda

OB
-obrisani-
17:18 30.07.2010.

osnovni cilj dosad a i dalje kradezenjarsk organizacije jest držati armiju od 400 000 nezaposlenih i cijenu rada održavati sramotno niskom.. a kako je i jedn čitatelj napisao sad potapaju sve za sobom jer su se dosta nakrali i libu ih racku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije