Naslovnica Vijesti Hrvatska

I Zagorje ima svog Romea i Juliju

Sudbonosni susret Geze pl. Matačića i udane princeze Louise dogodio se u Beču 1985. Pobjegli su i skrasili se na imanju u Loboru
14. veljače 2016. u 00:05 2 komentara 906 prikaza
10.02.2016., Varazdin - Spomenka Stimec predstavila knjigu 'Sve za ljubav', ljubavnu pricu temeljenu na istinitom dogadjaju.  Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Zagorje ima ljubavnu priču o kojoj je i BBC 1952. snimio seriju, a knjiga britanskog pisca Dana JacobsonaSve za ljubav” u nekim je državama doživjela i po četiri izdanja.

No, kako to već biva, u Hrvatskoj je romansa bogate belgijske princeze Louise, kćeri kralja Leopolda II. i supruge princa Philippa, sa siromašnim zagorskim plemićem, potporučnikom austro-ugarske vojske Gezom pl. Matačićem, najmanje poznata.

Uspomenu na nju najrevnije čuva Spomenka Štimec, suvlasnica kurije pl. Beloševića u Hrašćini pokraj Lobora, u koju su se od svijeta prezreni ljubavnici bili sklonili. Za projekt obnove podruma kurije u kojem čuva brojne dokumente o dvoje ljubavnika, B. Štimec dobila je pomoć od Ministarstva turizma. – Godišnje izložbu pogleda oko 300 ljudi. Nije puno, ali nije ni zanemarivo. Voljela bih da tu istinitu ljubavnu priču čuje što više ljudi – kaže.

Fatalni susret 37-godišnje kćeri tada najbogatijeg europskog kralja dogodio se 1895. u Beču, u parku Prater. Princeza Louisa, punim imenom Louise-Marie-Amelie, koja je živjela u gradu sa suprugom i dvoje djece, vozila se u kočiji kad je ugledala devet godina mlađeg naočitog mladića kojemu je pobjegao konj pa je u pokušaju da ga uhvati zaustavio “promet” u parku. – Geza je nakon završene gimnazije u Varaždinu morao odraditi godinu dana za cara i domovinu, no obolio je od malarije i dobio dopust. Kako bi iskoristio slobodan dan, unajmio je pastuha koji mu je pobjegao. Kad je u kočiji ugledao princezu, bilo je to ono što se naziva ljubavlju na prvi pogled – kaže Spomenka. Princeza koju su zbog ljepote nazivali “briselskom ružom” napustila je obitelj, povevši samo kćer koja ju je ubrzo napustila, i pobjegla sa siromašnim zagorskim plemićem, izazvavši sablazan.

Ljubavnici su putovali Europom, a kad su potrošili sav novac, sklonili su se u Zagorje, u Lobor, na imanju Gezine majke i poočima. Spomenka je za tu priču doznala iz romana “Sve za ljubav” nagrađivanog pisca Dana Jacobsena, porijeklom iz Južnoafričke Republike. – Želeći razlučiti što je bila istina, u arhivima smo sestra i ja pronašle stotinjak dokumenata i izložile ih u spomen na tu veliku ljubav. Ako Verona može čuvati uspomenu na Romea i Juliju, zašto ne bismo mi na Louise i Gezu? – napominje Spomenka. Ljubav je trajala četvrt stoljeća. Princeza, koja se 1906. rastala od Philippa, umrla je 1924., godinu dana nakon Geze.

>>“Romeo i Julija” na srpskom i albanskom jeziku

Jaja Spar
Prirodna namirnica
Dočekajte Uskrs sa zdravim domaćim jajima

A1 izdvaja za Vas

  • Deleted user:

    Dogodilo se u Beču 1985,?

  • Avatar Jura z bregov
    Jura z bregov:

    Kaj god! Kakva je to senzacija u današnje vrijeme?! Mo'š mislit'. Svaka tzv. "selebritarka" koja drži do sebe čini to a da ne trrepne.