Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brođanka zaljubljenica u stare automobile:

I za ručkom se razgovaralo o autima, zato danas vozim oldtimer

Slavonski Brod: Peti međunarodni susret oldtimera
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/4
03.08.2021.
u 23:33

Brođanka Ivanka Mikulić tajnica je oldtajmer-kluba Brod na Savi u Slavonskom Brodu, a otprije nekoliko godina i ponosna vlasnica Austina 1300 iz 1972. godine

Ako ste mislili da oldtimeri svoje zagrižene poklonike nalaze isključivo među muškom populacijom, prevarili ste se. Brođanka Ivanka Mikulić velika je zaljubljenica u stare automobile. Tajnica je oldtajmerskog kluba Brod na Savi u Slavonskom Brodu, a otprije nekoliko godina i ponosna vlasnica Austina 1300 iz 1972. Taj automobil ponos je britanske automobilske industrije šezdesetih godina, koji je ostvario uspjeh širom svijeta, pa i u bivšoj Jugoslaviji, no danas je na ovim prostorima iznimno rijedak. Ivanka ga vozi na susrete i izložbe širom Hrvatske, pa i u inozemstvo, i svuda privlači čeznutljive poglede.

Nikad je nije “izdao”

– Kupila sam ga prije tri i pol godine od predsjednika kluba koji ga je prije toga restaurirao za sebe. Dobila sam ga za malo novca, pod uvjetom da automobil ostane u našem klubu. Platila sam ga 26 tisuća kuna, a inače taj auto vrijedi barem dvostruko više – kaže Ivanka, inače službenica u brodskoj Gradskoj upravi.

Kad je krenula u potragu za starim limenim ljubimcem, tražila je da ispunjava dva uvjeta – da je lijepo restauriran i da je iz pločica vidljivo da ima oznaku povijesnog vozila. Naime, tu oznaku nema svaki oldtajmer, može ga dobiti samo onaj koji svake četiri godine uspješno prođe svojevrsni tehnički pregled. Austin je drugi Ivankin oldtimer, prvi je bio stari Mercedes iz 1966. Htjela ga je sama restaurirati, no pokazalo se da zbog nedostatka vremena i obiteljskih obveza to neće ići tako lako.

– Mercedes je stajao ispred kuće i suprug i ja počeli smo kupovati dijelove da ga restauriramo. Međutim, uz troje djece, posao i obitelj bilo je jako teško sve to uskladiti. Onda smo odlučili da nećemo raditi ništa, nego da ćemo kupiti gotovi oldtajmer. Tako smo se odlučili za Austin. Suprug ga također voli, i on nekad zna otići njime na posao. Svima je fora i super.

Predsjednik kluba Luka Matišić profesionalno se bavi restauracijom i Austin je njegovo djelo. Većina dijelova na autu je restaurirana, ali ne sve. Sjedala su originalna, kao i ispucala instrumentalna tabla. Čak je i radio stari i još uvijek radi. Na prozorima se također vidi oznaka da su stari i da nisu mijenjani. Autentičnost je uvijek poželjna.

– Vozim ga kad je sezona, od travnja do listopada, kad je sunčano i toplo. Nebitno je gdje se održavaju susreti – ako su u Subotici, 300 kilometara od Slavonskog Broda, on će bez problema odraditi svoje. Nikad mi se još nije dogodilo da nije upalio ili da se pokvario na putu. Ne vozim ga jedino po kiši i po snijegu.

Iako joj je tek 37 godina, Ivanka je, kako kaže, staromodan tip pa umjesto “mladih i nabrijanih frajera” više voli “pohabane starce”, kojima se šminkanjem i restauracijom vraća stari sjaj. U kući ima puno starih stvari, poput šivaće mašine singerice ili namještaja od punog drveta, koji danas nema gotovo nitko. Ima i novi, električni i moderni poluterenac MG iz 2020., ali zvuk njezina Austina nije joj ništa manje drag.

Mjenjač kao u kamionu

– Ta su vam dva auta dva svijeta. On ima mjenjač poput onog u kamionu i jako puno bruji. S druge strane, MG je auto koji se ne čuje i radi na struju. To je spoj starog i novog.

Kada je pitaju odakle ta zaljubljenost u oldtajmere, Ivanka odgovara da je ona u njezinu slučaju izašla iz obitelji.

– Moja braća isključivo rade poslove vezane za aute. Stariji brat bavi se osiguranjem, a mlađi ima privatni obrt. Bavi se prijevozom i održavanjem vozila, a sudjelovao je i na relijima. Obojica su završila strukovne škole vezane za aute. Dakle, ja sam odrasla u obitelji u kojoj se za ručkom razgovara o automobilima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije