Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

I UN upozorio na dramatične posljedice smanjenja populacije

UN procjenjuje da će Bugarska do 2050. izgubiti četvrtinu današnje populacije te da će sve okolne države gubiti stanovništvo u nadolazećim desetljećima
21. listopada 2019. u 19:04 8 komentara 489 prikaza
Novorođenčad
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Dramatičan pad broja stanovnika u zemljama jugoistočne EUrope, većinom zbog iseljavanja mladih, ugrožava sposobnost tih zemalja da održe postojeći sustav socijalne skrbi, upozorio je u ponedjeljak UN.

Ilustracija Stanje je alarmantno Hrvatska treća najgora zemlja u Europi: Rođeno 40 razreda manje nego lani

Prema posljednjoj procjeni UN-a, 9 od 10 država kojima najbrže pada broj stanovnika, nalaze se u istočnoj i jugoistočnoj Europi, rekla je za Reuters Allana Armitage, ravnateljica Populacijskog fonda UN-a za istočnu Europu i srednju Aziju.

UN procjenjuje da će Bugarska do 2050. izgubiti četvrtinu današnje populacije te da će sve okolne države gubiti stanovništvo u nadolazećim desetljećima.

"Zbog manje djece i velike emigracije stanovništvo zemalja jugoistočne Europe smanjuje se i stari, a, za razliku od zapadne Europe, ne teži se imigraciji kako bi se popunila razlika",rekla j Armitage.

Milan Bandić Do 2031. godine Demografski plan Zagreba: Obiteljske kartice, subvencija stanarine...

U većini zemalja jugoistočne Europe će, između 1995. i 2035., udio osoba starijih od 65 godina u populaciji biti dva puta veći, a u nekima i tri puta veći, procjenjuje UN.

Manje radno sposobnog stanovništva povlači pitanje održivosti sadašnjeg sustava socijalne skrbi, pa tako i mirovina, navodi Armitage.

Armitage smatra kako su bolja skrb o djeci, fleksibilnije radno vrijeme, rodiljni dopust za oba roditelja, neka od rješenja za adresiranje demografskog problema.

 

SUZANA KAČIĆ BARTULOVIĆ
Skandal u splitskoj školi: SDP-ovka pozirala s pištoljem, roditelji zgroženi, reagirao i Fuchs
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
 • Avatar Udruga_obrisanih
  Udruga_obrisanih:

  nadomjestiti će se to uhljebima, invanzivnom vrstom 21. stoljeća, gorom od ambrozije, peronospore i skakavaca

 • larala:

  pa samo mi nastavimo tjerati naše ljude van granica rh visokim porezima, cijenama i državnim nametima da bi osigurali glasove socijale i parazita. usput, osmislimo još neki zakon kako bi ljudima zakomplicirali život od vlastitog rada.

 • Avatar WOP22
  WOP22:

  zašto ? zar to nije bolje za zemju i klimu da nas je manje