Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DVOJEZIČNE PLOČE Hrvati u Dalju ogorčeni SDSS-om

I ulice branitelja ispisane na ćirilici

27.01.2009.
u 20:14

Ovo je novo ponižavanje hrvatskog naroda! Teška uvreda žrtve ljudi koji su ubijeni jer su branili svoje domove, a čija su imena sada osvanula na ćirilici! – ogorčen je novim potezom vladajućeg SDSS-a u Općini Erdut predsjednik daljske udruge hrvatskih branitelja i ratni zapovjednik policijske postaje Dalj Ivan Kovčalija.

22 ulice
Naime, samo nekoliko mjeseci od pokušaja da se Šetalište Josipa Kemenjija, 1991. masakriranoga pričuvnog hrvatskog policajca, preimenuje u Šetalište srpskog znanstvenika dr. Milutina Milankovića, općinska je vlast postavila dvojezične ploče s nazivljem ulica. Ostale bi, kaže on, još i “progutali” jer su se već “nagutali” svega, ali 22 ulice koje nose imena ubijenih branitelja ne mogu prešutjeti.

– Ako su htjeli biti pravedni, zašto nisu stavili i mađarski naziv? Pa i oni žive u Dalju! – pita se Kovačlija. Njegov poznanik i šurjak jednog od ubijenih, koji zbog funkcije koju obnaša moli za anonimnost, dodaje:
– Oprostili smo, ali nismo zaboravili, a ovo nam vrijeđa dostojanstvo. Srbi ovakvim potezom ponovno prizivaju aveti prošlosti, a Hrvati su kao manjina (odnos je u Dalju 60:40) prepušteni sami sebi. Gdje su institucije hrvatske države?

Običnom čovjeku ostaje tek uzeti stvar u svoje ruke i pokidati ih. Imaju dvojezične ploče u Bijelom Brdu, zašto u Dalju nakon takvog zločina. Uvjeren je da se iza toga krije i homogenizacija srpskih glasova za lokalne izbore. Razočaran je i član mjesnog odbora Dalj Tomislav Hajduković, koji nadu polaže u sastanak s načelnikom PU osječko-baranjske Darinkom Mikulićem:
– Mučki su ubijeni policajci pa tražimo zaštitu MUP-a jer više ne vjerujemo ni županiji, a ni državi – dodaje Hajduković.

Nikoga ne vrijeđamo
Načelnik Jugoslav Vesić, pak, kaže da u Statutu općine piše da su srpsko i hrvatsko pismo ravnopravni te da “nikoga ploče ne bi trebale smetati jer su postavljene da bi oplemenile međusobne odnose, a ne da bi nekoga vrijeđale.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije