Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Voda do grla

I u Lasinji elementarna nepogoda, Vojnić traži pontonac od MORH-a

voda
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
18.02.2014.
u 12:48

Naselja uz obalu Kupe nizvodno od Karlovca strahuju da će se vode, zbog novih kiša, još sporije povlačiti

Zbog sporog povlačenja zaobalnih voda mještani Karasa, Blatnice, Koritinje, te drugih naselja na obali Kupe nizvodno od Karlovca još su poplavljena, ceste su zatvorene, a do nekih se kuća može samo čamcima.

Vatrogasci i lokalni DVD-i mještanima pomažu ispumpavati vodu iz kuća, dostavljaju hranu, prevoze ih do grada. Razmjeri šteta ove stoljetne poplave, svakim su danom sve veći i vidljiviji kako se vode povlače.

Uništen most u Vojniću

Stanovnici svih poplavljenih mjesta do kraja tjedna u Grad Karlovac mogu podnijeti prijave šteta. To će napraviti i Vodovod i kanalizacije čiji je pročistač otpadnih voda bio ‘potopljen’ i nije radio dva dana. Područja koja su već danima pod vdom, jučer je posjetio i EU parlamentarac Davor Ivo Stier.

Došao je, tvrdi kako bi pokazao solidarnost sa ljudima, te kako bi o svemu svjedočio pri EU komisiji od koje Vlada može dobiti pomoć za poplavljena područja. Stanovnici Vojnića štete mogu prijaviti zaključno sa srijedom, 19. veljače, a tu su mogućnost dobili i mještani Lasinje, gdje je jučer župan proglasio elementarnu nepogodu uzrokovanu poplavama.

– Osim na kućama, velike su štete na lokalnim putevima koji su na mjestima ‘isprani’ pa na te makadame, uglavnom su to lokalni putevi uz Radonju, dovozimo kamen. Uništen nam je i betonski most u središtu Vojnića.

Njegova će obnova stajati oko 250.000 kuna, stoga smo od MORH-a traži privremeni montažni most kako bismo spojili naselja, jer mještani sada za prelaz Radonje koriste tuđa dvorišta. Uništeni su i brojni drveni mostovi koje moramo sanirati. Srećom, prilikom najvećih poplava nije bilo evakuacije ljudi ili stoke - kazao je Josip Kurtović, zamjenik načelnika Vojnić i prvi čovjek općinskog Stožera za zaštitu i spašavanje.

Ledena kiša

Stožer za zaštitu i spašavanje Grada Ogulina dobio je 504 prijave građana, te dvije prijave pravnih osoba u kojima su navedene štete koje su na području Ogulina prouzročili snijeg i ledena kiša. Podsjetimo, zbog šteta je na tom terenu proglašena elementarna nepogoda.

– Čak 465 prijava građana odnosi se na štete nastale na voćnjacima, pa je pobrojano ukupno 11.255 voćaka koje su stradale. Štete na građevinama prijavilo je 100 građana, njih se 85 odnosi na oštećenja na šumama, a dvije su prijave za štete na zemljištu.

Ogulinski vrtić prijavio je štetu na svom voćnjaku, a Hrvatske šume na drvnoj masi - pojasnila je Karmela Matić, glasnogovornica Grada Ogulina.Sav će teren, svaku kuću i voćku koji su prijavljeni, obići članovi povjerenstva za procjenu štete, odnosno stručnjaci; agronom, građevinar i šumar.

Mišljenje je Stožera i gruba procjena, da je nastala šteta od oko osam milijuna kuna.– No, točan iznos utvrdit će tri ekipe povjerenstva čija izvješća ćemo poslati Karlovačkoj županiji - dodaje K. Matić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije