Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nazovi HGSS

I u Karlovcu će se obučavati psi za spašavanje unesrećenih osoba

obuka
Dominik Grgurić/Pixsell
27.03.2012.
u 16:02

Naš grad bio je vodeći u obuci pasa u bivšoj Jugoslaviji, sada puno zaostajemo, ali bismo se opet mogli vratiti u vrh

Ovo je jako lijep hobi jer se mnogo družiš sa svojim psom i plemenitim ljudima na spasilačkim akcijama ili raznim obukama – kaže Ana Bojanić, trenerica pasa, o obuci i korištenju tih životinja u spasilačkim akcijama.

 Spašavanje iz ruševina

Kao članica zagrebačkog Kluba za obuku službenih i sportskih pasa pokazala je Karlovčanima kako se obučavaju psi koji sudjeluju u spašavanju preživjelih u ruševinama, a znanjem koje im je prenijela poslužit će da organiziraju vlastite obuke. Kinološki klub Karlovac planira ih provoditi nakon Uskrsa, iako je, kako napominje dogradonačelnik Dubravko Delić, Karlovac svojevremeno bio prvi grad u bivšoj Jugoslaviji koji je imao takvu obuku. Sada mnogo zaostajemo.

 – Svako selo u Sloveniji ima klub za obuku pasa – napominje predsjednik KK Karlovac Nikola Bakale. Poligon kakav postoji u Karlovcu ipak nije toliko loš.

 – Dovoljan je za testiranje u kojem bi najviša ocjena bila trojka – objašnjava A. Bojanić, čija je kuja Mona dvostruki viceprvak svijeta za traženje po prirodi. Stoga je desetak posjetitelja moglo svjedočiti kako psi spašavaju ljude iz rupe duboke tri metra ili cijevi s blokiranim izlazima. Važno je da je pas motiviran da priđe unesrećenom što bliže i obavijesti ljude gdje se nalazi. Bilo koji pas može se obučiti, bez obzira na pasminu. Kako to učiniti Karlovčanima je pokazala i Božena Skoko. Kao studentica u Zagrebu je udomila lutalicu, mješanca Dexa. Bio je dosta nemiran, pa se upisala na tečaj obuke, a prije nekoliko godina spasio je staricu u Zagorju.

 Zovu prekasno

 – Bila je to uobičajena priča: pomalo senilna starija osoba odlutala je, a mi smo zadnji koje su zvali u pomoć. Našli smo je u roku 15 minuta u zarobljenu u grmlju. Inače je problem što HGSS zovu prekasno jer su psi obučeni da traže žive osobe – objašnjava B. Skoko.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije