Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nuklearni otpad

I u BiH se boje radijacije iz odlagališta u Hrvatskoj

14.04.2015., Petrinja - Na inicijativu petrinjskog gradonacelnika Darinka Dumbovica na Gradskoj trznici zapocelo je potpisivanje peticije protiv odlagalista nuklearnog otpada na Trgovskoj gori.  Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
03.05.2015.
u 21:41

Uzbuna zbog planova za odlagalište na Trgovskoj gori

Regulatorna agencija BiH za nuklearnu sigurnost obavijestila je članove Predsjedništva BiH i Savjet ministara o namjeri Hrvatske da u općini Dvor, oko 2,5 kilometara od međudržavne granice, sagradi odlagalište radioaktivnog otpada, pišu banjolučke Nezavisne novine. Direktor agencije Emir Dizdarević rekao je da je Savjetu ministara predloženo da od Hrvatske zatraže objašnjenje njenih namjera.

– Postavili smo pitanje Hrvatskoj i oni su nam konkretno odgovorili da namjeravaju na lokaciji Trgovska gora sagraditi odlagalište. Možda Hrvatska u ovom trenutku zaista namjerava odlagati samo radioaktivni materijal koji ima u Zagrebu. Međutim, naš strah leži u tome što oni imaju obvezu preuzeti 50 posto otpada Nuklearne elektrane Krško pri njezinoj razgradnji, koja je planirana do 2043. – rekao je Dizdarević za Nezavisne novine. Protiv gradnje centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada jednoglasno su se prije desetak dana izjasnili članovi Općinskog vijeća Dvora nakon što im je Saša Medaković, ravnatelj Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost, predstavio plan odlaganja na području Trgovske gore.

Zavod izrađuje "Nacionalni program provedbe strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada", u sklopu kojeg mora provesti i Stratešku procjenu utjecaja na okoliš. Spomenuti program Zavod mora dovršiti do kraja godine i dostaviti ga Vladi.

>> Centar za otpad vrijedan 220 mil. kuna gradit će se uz pomoć EU?

Komentara 5

I9
ivan.994
22:08 03.05.2015.

Svi bi struju, ali nitko ne dozvoljava da se ta struja i proizvodi. Ovi neće otpadod Ne, u Pločama neće TE, u Plominu neće TE, nedavno neki načelnici potpisali protiv HE na Savi, pa protiv "Friščićeve elektrane", zelenima smetaju čak i vjetroelektrane jer "smetaju pticama". Pa vratite se ljudi u kameno doba i neće vam trebat ni struja ni elektrane...

JZ
joe-zg
22:21 03.05.2015.

Vidim bosanci se bune. Zašto se Zagreb ne buni kad slovenci odluče sagraditi odlagalište nuklearnog otpada uz NE Krško također uz granicu? Ili se mi ne smijemo pobuniti a ostali smiju?

MX
Mister X
23:09 03.05.2015.

I u BiH se boje radijacije iz odlagališta u Hrvatskoj ; To je demokratsko pravo biti kukavica i bojati se po želji čega god se hoće...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije