Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjed

I talijanski studenti u akciji: Jajima i petardama na zgradu parlamenta

Studentski prosvjedi u Rimu
AFP/PIXSELL
30.11.2010.
u 15:18

Studenti se penju po spomenicima i krovovima sveučilišnih zgrada, mašu transparentima i zastavama protiv vlade Silvija Berlusconija i ministrice obrazovanja Mariastelle Gelmini

Zaustavite se ili ćemo zaustaviti cijelu zemlju, poručuju talijanski studenti parlamentarcima. U zastupničkom domu glasuje se o nacrtu zakona reforme visokog školstva vlade desnog centra, a studenti su u znak prosvjeda protiv takve reforme blokirali sveučilišta, okupili se ispred zgrade parlamenta u Rimu te prijete pravim pobunama. Bacaju petarde i jaja na zgradu parlamenta, penju se po spomenicima i krovovima sveučilišnih zgrada, mašu transparentima i zastavama protiv vlade Silvija Berlusconija i ministrice obrazovanja Mariastelle Gelmini, autorice nacrta zakona.

- Ovih su se tjedana umnožili prosvjedi protiv reforme sveučilišta. Zauzeti su fakulteti, zaustavljen je promet, organizirane su povorke, zauzeti su glavni spomenici (studenti su se, na primjer, popeli na kosi toranj u Pisi i na Coloseum u Rimu op.a.). Te inicijative imaju samo jedan cilj: zaustaviti prihvaćanje nacrta zakona o sveučilištu i spasiti državna učilišta od smrti - priopćila je Unija sveučilištaraca, udruga studenata i profesora koja organizira prosvjede.

Vlada Silvija Berlusconija danas je bila i dva puta poražena u zastupničkom domu na amandmanima na reformu visokog školstva.

Policija u Rimu pokušava spriječiti nalete prosvjednika prema parlamentu. Studenti su se s policijom sukobili i u drugim talijanskim gradovima.
Da su potrebne reforme u talijanskom obrazovnom sustavu, nitko ne negira, ali o tome gdje i što treba rezati i kakve ovlasti treba dati upravama i profesorima postoji veliko razilaženje u pogledima između vlade i oporbe.

Postoji, na primjer, 327 fakulteta s do 15 upisanih studenata i čak 37 fakulteta s po jednim studentom. U 2001. godini bila su 2444 fakultetska smjera, a danas ih ima čak 5500. Na talijanskim sveučilištima ima čak 170.000 nastavnih predmeta, a europski prosjek je 90.000 predmeta. Na popisu najboljih sveučilišta na svijetu ni jedno talijansko ne nalazi se među prvih 150. Sve su to razlozi za reformu talijanskog visokoobrazovnog sustava, ali protivnici reforme drže da će 1,4 milijarde eura manje, koliko će se sljedeće godine odrezati školstvu, značiti njegovu smrt.

Ključne riječi

Komentara 7

KU
kukuriku
17:08 30.11.2010.

ma Taljani...., lako za njih...

Avatar bakunjin
bakunjin
18:36 30.11.2010.

Diktature? Demokracija? Ratovi? Što slijedi?

NA
nacionalnifront
10:24 01.12.2010.

Smiješni talijani. Neda im se ići u školu, a i toplo je vrijeme pa se igraju ljevičara. Nakon igre svi pohrle u shoping i na bankomat po lovu koju im zarađuju imigranti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije