Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAMKA NOVINARA

I slovenski europarlamentarac uhvaćen u primanju mita

thaler
AFP/Pixsell
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
21.03.2011.
u 12:59

Bivši austrijski i slovenski ministri Strasser i Thaler već su odstupili, a Rumunj Severin tvrdi da nije učinio ništa neetično

Trojica od 60 europarlamentaraca koje su novinari “The Sunday Timesa”, predstavljajući se kao lobisti, nagovarali da za novčanu protuuslugu podnesu amandmane u korist banaka, prihvatila su tu ponudu, objavio je britanski tjednik. Jedan od trojice pohlepnih, bivši austrijski ministar unutarnjih poslova Ernst Strasser, član Europske pučke stranke (EPP), već je u nedjelju navečer podnio ostavku na zastupničko mjesto koje mu je mjesečno donosilo više od 7000 eura plaće i više od 21.000 eura za troškove ureda.

Prisilio ga je na to čelnik Austrijske pučke stranke i ministar novčarstva u austrijskoj saveznoj vladi Josef Pröll nakon što su novinari na You Tube postavili snimak na kojemu im se Strasser hvali kako “ima već pet takvih stranaka” te da za slične protuusluge godišnje “zaradi” po pola milijuna eura.

- Promičemo nultu snošljivost prema korupciji. Naši građani moraju imati povjerenje u svoje zastupnike i nećemo podnositi nikakvo njihovo nemoralno ili neetično ponašanje – izjavio je predsjednik EPP-ove europarlamentarne frakcije Joseph Daul.

Bivši slovenski ministar vanjskih poslova Zoran Thaler, zastupnik Naprednoga saveza socijalista i demokrata (S&D), odstupio je u ponedjeljak “kako bi istraga toga pokušaja kompromitacije tekla neometano, bez pritisaka”. No, učinio je to tek nakon što je i snimak u kojemu se on dogovara s lobistima objavljen na You Tubeu. I on se, kao i Strasser, nagodio za 100.000 eura. Pokušao se spasiti tvrdnjama da je od početka znao da je riječ o podmetanju, da je odmah provjerio i ustanovio da navodna lobistička tvrtka ne postoji te da, za razliku od druge dvojice, nije ispostavio nikakav račun. No, zahtijevani je amandman ipak uložio, tvrdi, jer se s njime slaže!

Bivšega rumunjskoga zamjenika premijera Adriana Severina, također zastupnika S&D-a, bilo je najjeftinije kupiti. On je lažnim lobistima, nakon što ih je izvijestio da je podnio traženi amandman, ispostavio račun na 12.000 eura. Sada se brani da nije podnio nikakav amandman, nego da je račun ispostavio za “savjetničke usluge o parlamentarnome postupanju”.

- Imamo pravo dodatno zarađivati kao savjetnici, dok god ne prenosimo povjerljive obavijesti – izvlači se sada Severin.

Čelnik S&D-ove europarlamentarne frakcije Martin Schulz nazvao je tvrdnje britanskoga tjednika “krajnje ozbiljnima” i najavio “odgovarajuće nužne mjere” potvrdi li istraga, koju  je Europski parlament pokrenuo, njihovu točnost.

Nevladine organizacije pozivaju u međuvremenu na globalnu istragu o širini utjecaja novčarske industrije na zakone koji se tiču banaka. Također zahtijevaju objavu podrobnosti o svim sastancima kako europarlamentaraca tako i dužnosnika Europske komisije s novčarskim lobistima..

Komentara 71

KO
kolarjeva3
14:15 21.03.2011.

A ko kaže , da je primio mito - samo večernji list

DU
Deleted user
14:20 21.03.2011.

Dobro je da se i kod nas pise o takvim stvarima. Jer korupcije ima svigdje i biti ce je zauvijek. Pogledajte samo Italiju i Grcku kao clanice EU-a. Po sumama koje se tamo prelijevaju su nasi pravi amateri!

KU
kukuriku
19:29 21.03.2011.

Slovenc je Tat !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije