Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
matične stanice

I slijepi će progledati - znanstvenici vratili vid miševima

miševi
Marko Prpić/PIXSELL
08.01.2013.
u 07:23

Miševima su presađene matične stanice koje su se već počele razvijati kao mrežnične stanice

I slijepi će progledati. Istraživači sa sveučilišta u Oxfordu upravo su najavili da su pomoću matičnih stanica miševima bez fotoreceptora vratili osjetljivost na svjetlo, prenosi Forbes.

Dva tjedna nakon presađivanja stanica koje su se već počele razvijati kao mrežnične stanice, miševi su nakon izlaganja svjetlu bježali u mrak i skrivali se. Test koji je uslijedio pokazao je da 10 od 12 miševa ima poboljšano sužavanje zjenica nakon izloženosti svjetlu, što znači da im mrežnice reagiraju na svjetlo i šalju poruke u očni živac.

Matične stanice i prije su se koristile za popravljanje oka, no znanstvenici su se dosad koncentrirali na pigmentirani dio mrežnice, koji ima mnogo jednostavniju strukturu. Dio mrežnice koji reagira na svjetlo mnogo je složeniji što znači da je podvig znanstvenika s Oxforda znak velikog napretka.

>> Znanstvena senzacija: Paralizirani će ponovno prohodati

Ključne riječi

Komentara 3

PA
padobranacn
18:12 09.01.2013.

Bojim se da nista od toga,, iako bi se mnoge bolesti mogle izljeciti ali jednostavno farmaceutski lobi ce sve obustaviti...

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
09:35 08.01.2013.

Hm Miševi su progledali, ali hrvatići, bojim se neće nikad. Ali će zato Jovanović svim profesorima i znanstvenicima produžiti mogućnost rada do 100 godina. Valjda da pronađu miševe, ili bar toplu vodu.

AU
autoritet
10:19 08.01.2013.

Odlična vijest

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije