Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NARONA U metkovskom muzeju izloženo je 15 antičkih kipova

I skulptura rimskog cara Augusta na restauraciji

02.12.2008.
u 16:01

METKOVIĆ – S tribine u Arheološkom muzeju ”Narona”, na kojoj je izloženo 15 antičkih kipova, skinut je carski kip rimskog Augusta, i to zato što je on jedini kip koji do sada nije restauriran kao ostali.

Na redu je metal
– August je do sada imao jednu radnu verziju nosača koja je napravljena u Splitu nakon pronalaska, ali taj nosač nije primjeren što se tiče statike kipa, a ni estetike, a uz to se ne uklapa s ostalim skulpturama u Augusteumu. Budući da je zimi manje posjeta u Arheološkom muzeju, smatrali smo da je to idealno vrijeme za restauraciju, jer je August ipak središnja ličnost Augusteuma – rekao je Hrvoje Manenica, ravnatelj Muzeja.

Restauracija kamena je odavno obavljena, a sada slijedi restauracija metalnih dijelova. Nakon toga skulptura će se vratiti i ponovno izložiti.

– Nakon povratka Augusta, posljednjega kipa koji se restaurira, preostaje nam usklađivanje visina svih skulptura koje nisu usklađene zato što su kipovi s restauracije dolazili pojedinačno. Usklađivanje visina je zadnja faza koja nam slijedi i s kojom ćemo završiti obnovu – rekao je Manenica.

Zagrebački majstor
Restauracija Augusta obavit će se u Zagrebu kod majstora Antonija Šerbetića (radio je na restauraciji lošinjskoga Apoksiomena) u Hrvatskom restauratorskom zavodu. S obzirom na to da troškovnik restauracije obuhvaća, osim restauracije skulpture, i prenamjenu same tribine, tj. usklađivanje visina ostalih skulptura, investicija će stajati oko 170 tisuća kuna.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije