Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZA 150 KORISNIKA

I Siščani dobili prvu socijalnu trgovinu

Sisak,socijalna trgovina
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
1/6
02.02.2015.
u 15:27

Socijalna slika Siska je uistinu stvarno loša. Više je od 5200 blokiranih Siščana, na širem sisačkom području je više od 6100 građana bez posla

U Sisku je otvorena prva socijalna trgovina. Imat će, za početak, više od 150 korisnika koji će dva puta mjesečno moći odabrati pet osnovnih namirnica (brašno, šećer, ulje...) te dvije dodatne namirnice ili higijenske potrepštine po svom izboru. Riječ je o onim Siščanima koji nisu korisnici Caritasove pučke kuhinje ili pomoći u namirnicama centra za socijalnu skrb, a niti su prijavljeni kao budući korisnici skorašnje, nove, pučke kuhinje, one Merhameta, koja će sredinom mjeseca biti otvorena u Capragu.

- Potaknula nas je na otvorenje socijalna slika grada. Postoji potreba za ovakvom pomoći sugrađana, a kriterij je bio zajamčena minimalna socijalna naknada Centra za socijalnu skrb Sisak. Korisnici će dobiti iskaznice i s njima podizati hranu i potrepštine – rekao je ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Sisak Igor Čičak.

A socijalna slika Siska je uistinu stvarno loša. Više je od 5200 blokiranih Siščana, na širem sisačkom području je više od 6100 građana bez posla, a prema popisu stanovništva, od 2001. do 2011., Sisak je izgubio više od 3500 stanovnika. Iseljavanje se, u potrazi za poslom, uvelike nastavilo i do danas dok godišnje Grad Sisak za socijalne programe u proračunu izdvaja šest milijuna kuna. Gubitak brojnih radnih mjesta u zadnjih desetak godina, dovela je građane do teške situacije. Socijalna trgovina, najavljeno je, punit će se konstantno humanitarnim akcijama Crvenog križa, donacijama građana, a očekuje se i pomoć poslovnih subjekata.

- Ovo su početni korisnici. Pratit ćemo socijalnu sliku grada i naći dinamiku punjenja socijalne samoposluge pa time i mogućnosti da se proširi broj korisnika - dodaje Igor Čičak. Za početak su novcem, u nabavi hrane i uređenju prostora, pomogli i Grad Sisak te Sisačko-moslavačka županija. U socijalnoj trgovini, prvoj ovakvoj u Sisačko-moslavačkoj županiji, dva dana tjedno dežurat će djelatnici i volonteri Crvenog križa, a otvorena je nakon četiri mjeseca priprema u prostoru Gradske tržnice Caprag.

>>'Podravci imaju srca za potrebe bolesnih, starijih i nezaposlenih'

>>Vinkovački HDZ darovao 265 litara ulja za Socijalnu samoposlugu

Komentara 9

Avatar TvojUjko
TvojUjko
16:25 02.02.2015.

Kod nas se zatvaraju tvornice i umjesto investicija se otvaraju socijalne trgovine i pučke kuhinje hehe o tugo nebeska

DR
dragica949
17:17 02.02.2015.

Socijalna politika se vodi otvaranjem prodavaonica za siromašne i pućkih kuhinja,umjesto otvaranjem novih radnih mjesta.Užas,gladni u Hrvatskoj u 21.st.

Avatar gecdra
gecdra
16:23 02.02.2015.

A kad bu Zagreb ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije