Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Imperativ je zaustaviti patnju'

I SAD pozvao na trenutačni prekid rata u Gazi

Israeli raid at Al Shifa hospital and the area around it, in Gaza City
Foto: Dawoud Abu Alkas/REUTERS
1/9
22.03.2024.
u 14:03

Američki državni tajnik Antony Blinken na turneji je Bliskim istokom, dok Washington čini sve kako bi zaustavio krvoproliće i spriječio najavljenu ofenzivu na Rafah

Sjedinjene Države čine sve da bi zaustavile rat u Pojasu Gaze te spriječile izraelsku vojsku da pokrene kopnenu ofenzivu na grad Rafah, u kojem se nalazi oko milijun i pol Palestinaca, u strahu od mogućeg velikog broja žrtava. Američki državni tajnik Antony Blinken stoga je krenuo na turneju Bliskim istokom, svoju šestu od početka rata, te posjetio Egipat i Saudijsku Arabiju, a posjetit će još nekoliko zemalja. SAD je članicama Vijeća sigurnosti UN-a predstavio nacrt rezolucije u kojoj poziva na trenutačni prekid vatre povezan s oslobađanjem talaca u Pojasu Gaze.

'Imperativ je zaustaviti patnju'

– Zapravo smo predstavili rezoluciju koja je sada pred Vijećem sigurnosti i koja poziva na trenutačni prekid vatre povezan s oslobađanjem talaca. Nadamo se da će je zemlje članice podržati – rekao je Antony Blinken nakon sastanka sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohammadom bin Salmanom dodajući kako se nada da će ova inicijativa poslati snažan signal. Ista tema, prekid vatre u Pojasu Gaze, bila je predmet razgovora između Blinkena i egipatskog predsjednika Abdela Fattaha al-Sisija.

Glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller rekao je da je Blinken razgovarao i o uspostavi nezavisne palestinske države sa sigurnosnim garancijama za Izrael. Pregovori o prekidu vatre nastavljeni su ovaj tjedan u Kataru nakon što je Izrael prošlog tjedna odbio prijedlog Hamasa.

POVEZANI ČLANCI:

Amerikanci vjeruju da još uvijek postoji nada za postizanje sporazuma o prekidu vatre i razmjeni talaca i zarobljenika, unatoč tome što su pregovori dosta tvrdi i kompleksni. Zbog pada popularnosti američkog predsjednika Joea Bidena i velikog pritiska na SAD, Bidenova administracija pod svaku cijenu želi zaustaviti krvoproliće u Pojasu Gaze unatoč tome što je Washington bio stavio veto na nekoliko rezolucija UN-a koje pozivaju na trenutačni prekid vatre u ratu između Izraela i Hamasa.

– Naravno da stojimo uz Izrael i njegovo pravo da se brani... ali u isto vrijeme imperativ je da prioritetom učinimo civile koji su u opasnosti i tako strašno pate – da se usredotočimo na njih, da ih zaštitimo i pružimo im humanitarnu pomoć – rekao je Blinken. Otkako su krajem veljače blokirali alžirski nacrt rezolucije koji poziva na "trenutačni humanitarni prekid vatre" u Gazi, Amerikanci su pregovarali o alternativnom tekstu usredotočenom na potporu diplomatskim naporima na terenu za postizanje šestotjednog primirja u zamjenu za oslobađanje talaca.

FOTOGALERIJA Djeca u Gazi dobivaju topli obrok među ruševinama

Israeli raid at Al Shifa hospital and the area around it, in Gaza City
1/16

Sve više zemalja suspendira isporuku oružja Izraelu. Nakon Kanade, etičko vijeće Norveškog fonda za bogatstvo vrijednog 1600 milijardi dolara istražuje mogu li kompanije u kojima ima dionice prekršiti njegove etičke smjernice zbog prodaje oružja Izraelu tijekom rata u Gazi. Fond se može odreći takvih firmi ako se utvrdi da isporučuju oružje koje se koristi za ozbiljna i sustavna kršenja prava pojedinaca u ratu ili sukobu, ili međunarodnih pravila o vođenju rata, u skladu s etičkim smjernicama fonda.

Incident u Nizozemskoj

U međuvremenu, na izraelsko veleposlanstvo u Haagu bačen je zapaljeni predmet. Policija je uhitila osumnjičenog. Incident u trećem po veličini gradu u Nizozemskoj dogodio se u trenutku kada su izraelska veleposlanstva širom svijeta u stanju opreza zbog stalnih prosvjeda kojima se traži prekid brutalnog rata u Gazi i neograničena dostava humanitarne pomoći palestinskom stanovništvu.

VIDEO Izraelska vojska objavila video koji prikazuje Hamasovu mrežu tunela

Ključne riječi

Komentara 3

SE
Serengeti
16:47 22.03.2024.

Nakon 31 000 ubijenih civila (od toga 11 000 DJECE) i 70 000 ranjenih, a sa druge strane otetih 120 ljudi, ubijenih 800 CIVILA (od kojih su neki stradali od prijateljske vatre po pisanju izraelskih medija) i 300 vojnika u tom tjednu 07.10.2023 može se slobodno reći da se Izreal NE BRANI, već sustavno uništava stanovnike Gaze. UN kaže da Izrael koristi glad kao oružje. Kako sada smiješno zvuče one prozivke zapadnih političara da to Putin radi, a sada svi šute.

HO
homofobic
18:32 22.03.2024.

Hipokriti, DemoNkrati, zagovaraju prekid neprijateljstava i pozivaju na trenutni "Kumbaya" (bratstvo, jedinstvo, jednakost i ljubav). Sjecan se kada je DemoNkrat zelio ostaviti svoj trag u povijesti pa dogovorio s Iranom da nece napraviti nuklearnu bombu 15 godina a za uzvrat im odmrznuo 600 milijardi dolara bivseg rezima Shaha Reze (poslije kako im drago), nakon izbora s novim Predsjednikom J Karry tjesio Irance da se malo strpe jer ce oni (Demonkrati) brzo dotjerati u red novog Predsjednika koji nije slusao zelje iranskih Mulaha. Doso Joe pa na brzinu poslao Iranskom rezimu 11 milijardi (divnim cudom odmah poceli oruzani sukobi raketiranjem Izraela). Sada kada je proslo dovoljno vremena od prinosenja krvna zrtve nevinih Zidova, kada se zaboravlja tko je klao a tko slavio i plesao na ulicama Gaze i "zapadne obale" hajmo sjesti oko logorske vatre i ponovno zapjevati Kumbaya i potraziti stare govore i prevoditi ih s njemackog na arapski! Antisemitizam je ponovno u modi!

PR
&primjedba
16:54 22.03.2024.

"I SAD pozvao na trenutačni prekid rata u Gazi...", a u medjuvrenu sopa Israel sa vise oruzja. Da nije zalosno, bilo bi smijesno do neba

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije