Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Službeno lice

I Roky, Jay i Alfa imaju značku

psi
12.04.2010.
u 16:47

Oni prate tragove, vode do sumnjivih predmeta, pokazuju u kojem su smjeru zločinci pobjegli, a ni navijači se ne usude svašta raditi kada vide naše policajce s psima.

Jay ni trenutka nije dvojio. Kada je vidio da kriminalac nasrće na njegovog kolegu s posla, u sekundi je dotrčao, skočio na napadača i srušio ga na pod da se ovaj nije ni snašao.

Svakodnevna obuka

Jay je policijski pas, “zaposlenik” PU osječko-baranjske, a opisana akcija dio je svakodnevnog treninga.

– Toliko se zaštitnički ponašaju, da se ne usudim ni rukovati s prijateljem dok s njim šetam gradom – smješka se policajac Zdravko Sabo, jedan od vodiča.

Policijsku značku imaju Roky i Jay te njihova kolegica Alfa, a o njima već tri godine svakodnevno brinu, hrane ih, četkaju, kupaju i zajedno hodaju po terenima Ferenc Micai, Zdravko Sabo i Ante Milić.

- Imamo tri službena psa napadačke naravi koji rade u Interventnoj jedinici, Alfa je obučena za slijeđenje ljudskog traga te još po dva psa imamo na odjelu za droge i graničnim prijelazima. Svi su oni prije nego što su postali službeni psi morali proći razna testiranja prije obuke - priča nam Željko Karl, zapovjednik Odjeljenja sa zaštitno-tragačkim psima u PU osječko-baranjskoj.

Roky i Jay u svojoj su dosadašnjoj karijeri osiguravali javne skupove, uspostavljali javni red i mir, išli u zasjede, blokade i racije. Jedan od posljednjih terena bio im je u Požegi, gdje su tragali za nestalim dječakom.

- Oni prate tragove, vode nas do sumnjivih predmeta, pokazuju nam u kojem su smjeru zločinci pobjegli, a ni navijači se ne usude svašta raditi kada vide naše policajce s psima - dodaje Karl. Policijski psi u mirovinu odlaze nakon osam godina radnog staža, a zapošljavaju se s godinu dana starosti.

- Imao sam situacija u kojima je Jay naglo reagirao, no nije nikada nikoga ozlijedio. Uostalom, bolje je tako nego da ne reagira - kazao nam je Zdravko Sabo koji će se, kad mu trenutačni kolega na četiri noge ode u mirovinu, ponovno prijaviti za vodiča.

Lijena u vrijeme parenja

Ante Milić jedini je od njih trojice koji “posla” ima sa ženskim psom - njemačkim ovčarom Alfom. Ona je umiljata i razigrana, no vrhunski je pas tragač.

- Ima dana kada vidim da joj se ne radi, no tako je i s ljudima. Svi mi imamo dane kada smo raspoloženi i kada nismo. Posebno lijena zna biti u vrijeme parenja, no nikada nije zakazala u ključnim trenucima - kaže A. Milić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije