Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pozdrav iz zaboravljene dalmacije
Povratak na članak

I razglednice stare 100 i više godina svjedoče o tome kako su Hrvati napuštali svoju zemlju i odlazili u svijet

Kolekcionar Igor Goleš skupio je tisuće starih razglednica dalmatinskih mjesta i objedinio ih u impresivnoj monografiji

Komentari 6

PR
prohujalo
12:50 07.02.2019.

Gdje se knjiga može nabaviti? Koliko para trebamo izdvojiti?

VL
PR
prohujalo
12:49 07.02.2019.

Kakav bezvezan naslov. Pa taj Goleš priča o starim razglednicama malih mjesta koja danas možda nemaju razglednice a imali su je prije 120 ili 125 godina. to je dokaz da i ta mjesta,recimo tada selendre(bez uvrede) imaju razglednice svega nekolikoo godina nakon što su ih imali Pariz,Beč ili Berlin. To je dokaz da je i do njih dospjela ta novotarija iako tada još nije bilo ni magistrale,ni autocesta,nešto malo željeznice i parobroda. To je tada izgleda bila moda i svatko je htio i mogao si priuštiti da izda razglednicu. svatko,ne osobno baš svatko,ali svaki obrtnik,gostioničar,tvorničar,župnik-mogao je investirati u taj mali komad natiskanog kartona da bude u tada svjetskom trendu. I te domaće,rijetke razglednice nemaju veze niti su ikakav dokaz o iseljavanju Hrvata. to bi prije bile razglednice iz čilea ili argentine od prije 125 godina a o njima u ovom tekstu nije bilo ni riječi.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.