Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JAGMA ZA KREDITIMA

I prije natječaja, stiglo je već stotinu poziva

26.02.2009.
u 17:59

Jakovčić je pozvao sve jedinice lokalne samouprave da smanje i administrativne troškove, te zamrznu rashode za administraciju. Najavio je i rebalans proračuna županije, i to prije izbora. Za malo i srednje poduzetništvo poticati će se i zapošljavanje mladih do 25 godina i žena starijih od 40 godina. Čim su objavljene antirecesijske mjere, građani su počeli zvati Istarsku razvojnu agenciju. - U nekoliko dana zvalo nas je više od 100 građana - rekao je direktor Istarske razvojne agencije Darko Lorencin.

Poduzetnike najviše zanimaju krediti. Županija će 6. ožujka potpisati ugovor sa četiri poslovne banke kako bi se osiguralo približno 100 milijuna kuna kreditnog fonda. Računa se da bi fond mogao pokriti potrebe za 100 do 150 tvrtki malog i srednjeg poduzetništva. - Zanimanje je veliko jer će kamatna stopa biti 5,15 do 5,40 posto, a sada je tržišna kamatna stopa za takve kredite više od 8 posto. Rok vraćanja kredita bit će 10 godina, a jamac će biti IDA.

Javni natječaj za kredit bit će objavljen već sredinom ožujka, a pravo prvenstva imaju izvoznici, poduzetnici s posebnim projektima u turizmu te proizvodne djelatnosti - kaže Lorencin. Osim ovih kredita, stočarima će se umanjiti kreditne obveze za 50 posto a poljoprivrednicima će kamate biti smanjene sa 5 na 4 posto. Isto vrijedi i za ribare koji koriste kredit Fonda za poljoprivredu. Ribarima će županija pomoći i sa 500.000 kuna za dodatnu opremu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije