Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

I predsjednik Tuđman posjetio je 1996. Jasenovac mimo službene komemoracije

Julienne Bušić: Bilo mi je čudno što je u Jasenovcu Tuđman bio, a Tito nije
27. travnja 2015. u 10:28 30 komentara 2270 prikaza
Franjo Tuđamn
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

        Bila je subota, lipanj 1996. godine. Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman sa svojim je najbližim suradnicima obilazio godinu prije u akciji Bljesak oslobođeno, a u ratu razoreno područje zapadne Slavonije. Tada je, 15. lipnja, bio posjetio i Jasenovac.

– Obilazili smo u ratu stradala mjesta, da vidimo kako napreduju obnova i povratak. Otišli smo i u Jasenovac. Ne sjećam se točno protokola, ali znam da to nije bio nikakav tajni posjet. Pa predsjednik Tuđman nikad nije imao zadršku otvoreno govoriti o zločinu u Jasenovcu – kaže Drago Krpina, jedan od utemeljitelja Hrvatske demokratske zajednice.

Posjet Jasenovcu Franje Tuđmana ne može se, kaže Krpina, ni na koji način uspoređivati s posjetom predsjednice Grabar-Kitarović. Iako su oba posjeta državnika bila neovisno o komemoraciji kojom se obilježava proboj logoraša, te 1996. bilo je, naglašava, jedno sasvim drugo vrijeme. Julienne Bušić, udovica hrvatskog emigranta Zvonka Bušića, kaže da se uvijek čudila kako je predsjednik Tuđman bio u Jasenovcu, a Tito nije nikad.

– Predsjednik je poticao brojne projekte o Jasenovcu. Jedan od tih projekata, na kojem sam surađivala sa židovskim organizacijama u Americi i bivšim ravnateljem Državnog arhiva dr. Josipom Kolanovićem, bio je službeni ugovor o arhivima koji je omogućio što jednostavniji pristup dokumentima svima koji su željeli istražiti temu Jasenovca. Na taj način svi su se mogli informirati o povijesnim činjenicama. Zanimljivo je da je Hrvatska bila prva postkomunistička zemlja koja je potpisala takav ugovor – kaže Julienne Bušić.

>> Predsjednica je iz Jasenovca javnosti uputila pomiješane poruke i neke neobične riječi

NEVJEROJATNO!
Fotografija s vjenčanja otkrila tajnu njezina supruga: 'Posumnjala sam kad sam vidjela muževe sestre'
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?
 • oxymoron:

  Prije 29 godina??? 2015-1996=19

 • Avatar mirica19
  mirica19:

  Ostavite se analiza raznih aktivnosti koje Predsjednica odrađuju, jučer smo vidjeli da se njen dan sastojao od niza raznih posjeta i točno me zanima gdje je trebala ugurati i ovo. Hajmo radije analizirati rad ove nesposobne Vlade!

 • Avatar think pink
  think pink:

  krpina? je'l to onaj lik što je diplomirao na temu Bambija??? buahahaha