Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEĆE PORCIJE

I Posljednja večera dobila "super size" porcije

Posljednja večera
Jan van Eyck
23.03.2010.
u 11:11

Nutricionisti su ustanovili da se količina hrane prikazane na slikama "Posljednje večere" u posljednjih tisuću godina udvostručila u odnosu na prethodne prikaze.

Brian Wansink, znanstvenik sa sveučilišta Cornell koji proučava ljudski odnos prema hrani, uz pomoć svog brata Craiga Wansinka, profesora religijskih studija na koledžu Wesleyian, usporedio je prikaze "Posljednje večere" koje su slikari naslikali u posljednjih tisuću godina s prikazima iz prethodnog tisućljeća.

Računalnom analizom 52 slike i usporedbom veličine naslikanih glava Krista i apostola s veličinom onog što je na stolu zaključili su da je količina glavnog jela porasla 69 posto, veličina tanjura 66 posto, a veličina štruce kruha 23 posto između 1000. i 2000. godine. Tehnologija im je omogućila da skeniraju, rotiraju i izračunaju veličinu i proporcije svega prikazanog na slikama.

Kako u Svetom pismu nije spomenuto što je bilo na stolu, osim kruha i vina, slikari su kroz stoljeća na stolu slikali štošta: ribu, jegulje, janjetinu i čak i svinjetinu.

Detalji studije bit će objavljeni u travanjskom broju međunarodnog biltena za pretilost International Journal of Obesity, ali Martin Binks, prehrambeni konzultant na medicinskom fakultetu sveučilišta Duke, kaže da ta studija "nije baš znanstveno bitna" i poziva Wansinka da provede studiju na neku moderniju temu, poput one koliko su se s godinama povećale porcije u TV reklamama emitiranim tijekom popularnog Super Bowla.

 

Komentara 3

CU
cunt
16:46 23.03.2010.

Krleža, a did you fonao i to provjerio na burea of miscellaneous information

OB
-obrisani-
18:08 23.03.2010.

Ako je od Podravke, onda nije nimalo veće.

AK
akil
13:05 27.03.2010.

Vjerujem da je večera slikana na kraju,a da je na početku vidjeli bih tu još kojekakvih delecija možda i tartufa.Ljudi su i onda bili pametni pa je vrijedilo geslo da zlo ne ide u usta,nego obratno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije