Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Borovo Selo

Obljetnica stradanja prerasla u predizborni skup HDZ-a

Borovo
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
1/12
02.05.2014.
u 14:30

– Ne možemo podržati da jedno ovakvo mjesto, kao što je ovo i gdje je ubijeno i potom izmasakrirano 12 hrvatskih policajaca, bude mjesto podjela i razdora – rekao je Ostojić

– Okupili smo se i ove godine ovdje radi istine i kako bismo još jednom zatražili da krivci odgovaraju za ubojstvo dvanaest naših suboraca – rekao je predsjednik vinkovačke Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Stevo Culej na današnjoj obljetnici u Borovu Selu. Culej je još jednom okupljene podsjetio na događanja od 2. svibnja 1991. godine i kako su policajci upali u zasjedu u središtu sela kada je njih 12 ubijeno, a 21 policajac ranjen. Rekao je i da je događajima od 2. svibnja prethodilo zarobljavanje dvojice policajaca koje su onda krenuli osloboditi policajci.

– Pustili su ih da dođu do  središta sela i onda otvorili paljbu sa svih strana na njih. Pucali su na policajce, koji su došli u autobusu, iz dvorišta, kuća, s krovova. Dolaskom tzv. JNA na policajce su pucali i iz jednoga transportera, a cijevi su okrenuli na naše policajce. Srpski teroristi stali su iza njih i razvili se u strijelce – rekao je u svome emotivnom govoru Culej. Kazao je i kako su mnogi ranjeni dok su pokušavali pomoći svojim suborcima. Na taj način smrtno je stradao i Željko Hrala.

– Bio je ranjen u prepone i preživio bi da mu se moglo pomoći. Nažalost, nije mu se moglo prići te je iskrvario. Bio je mlad, pun života i planova – rekao je Culej.

Službeni protokol

Okupljenima se obratio i ratni ministar unutarnjih poslova Ivan Vekić koji je rekao da poslije 2. svibnja više ništa nije bilo isto kao i da se od tada dobro znalo što branitelji mogu očekivati i što ih zapravo čeka. Govor je iskoristio i da prozove potpredsjednicu Vlade RH Vesnu Pusić, za koju je rekao da je u ratu izgubila samo hulahopke i da ne može stoga govoriti o ratu, kao i da bi nekima trebalo zabraniti da dolaze na takva mjesta. Ovogodišnja obljetnica u Borovu Selu pretvorila se u predizborni skup HDZ-a. Nakon dolaska kolone posebno je pozdravljen predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, dok se nazočnima obratio i predstavnik gardijskih brigada Ivica Tolić koji se nalazi na listi HDZ-a za europarlamentarne izbore. Uz Karamarka, u Borovu Selu jučer su bili i Vladimir Šeks, Tomislav Čuljak, Tomislav Ivić, Josip Đakić… Viđen je i Daniel Srb, ali on nije posebno pozdravljen.

Stao sam gdje sam vidio prijatelje branitelje te je logično da budem u njoj ne razmišljajući o podjelama

Tomislav Karamarko

Prije nego što je kolona došla do središta Borova Sela, podno spomen-obilježja održan je u službeni protokol  tijekom kojega su vijence položili i ministri MUP-a i branitelja, Ranko Ostojić i Predrag Matić, koji su tamo bili kao izaslanici Predsjednika RH, Sabora i Vlade RH. Činjenicu da ponovno postoje dva protokola dvojica ministara prokomentirala su da je riječ o predizbornim aktivnostima i politici koja je dijeli branitelje.

– Postoji protokol organizatora, a to je MUP koji je sve pozvao. Ne možemo podržati da jedno ovakvo mjesto, kao što je ovo i gdje je ubijeno i potom izmasakrirano 12 hrvatskih policajaca, bude mjesto podjela i razdora – rekao je Ostojić. Sličan je komentar bio i Matićev – on  je rekao da je predizborna kampanja očigledno počela te da nije fer prebrojavati hrvatske branitelje i tko je gdje te da oni koji to čine znaju zašto to čine.

Zakon o aboliciji

– Ovih dvanaest  hrabrih hrvatskih mladića, koji su živote dali za Hrvatsku, nisu zaslužili da se s njima netko tako igra – rekao je Matić koji nije dočekao kolonu s braniteljima, dodajući da na jednom te istom događaju, u jednom danu, ne može biti devet puta, ali i da ne oduzima pravo nikome da iskaže poštovanje prema žrtvama.

Govoreći o dva protokola, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je da je došao na protokol u 9 sati kada je ugledao kolonu branitelja.

– Nije bilo pristojno prolaziti kroz nju. Stao sam gdje sam vidio prijatelje branitelje te je logično da budem u njoj, ne razmišljajući o podjelama. Bio sam s braniteljima. Bilo je emotivno – rekao je Karamarko.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome da odgovorni za ubojstvo dvanaest policajaca još uvijek nisu odgovarali,  Karamarko je rekao da su u vrijeme dok je on bio ministar pokrenuti neki postupci, ali i da je na snazi bio Zakon o aboliciji te da su se događale neke greške koje su dovele do toga da odgovorni za zločine u Borovu Selu, kao i još nekim mjestima, ne odgovaraju pred pravdom. 

>> Stevo Culej već 23 godine traži istinu za zločin u Borovu Selu 2. svibnja 1991.

Komentara 130

TP
Tihomir Prdež
10:34 02.05.2014.

Još im je samo nedostajao Milorad Pupavac

Avatar kamenjar
kamenjar
10:10 02.05.2014.

Roditelji i obitelji poginulih nalaze se uz Stevu Culeja .............. u čije ime i u ime koga vlast opstruira zajednički protokol? Koliko današnja vlast cijeni žrtve pokazuje njen odnos prema obiteljima poginulih.

DU
Deleted user
10:34 02.05.2014.

Oni koji spominju abolicijuvjerojatno su u nekom paralelnom svemiru. Abolicija se ne odnosi na ratne zločince. Uz Stevu Culeja svi sve su obitelji poginulih izmasakriranih branitelja ......... uz predraga i ranka nema nikoga osim onih koji zbog posla moraju tu biti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije