Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sedma sila

I novinari trebaju dozvolu da prate rad dugoreških vijećnika!

vijece
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
18.10.2012.
u 11:45

Najkasnije tri dana prije sjednice valja dati zahtjev za njezino praćenje, a mora sadržavati broj osoba i osobne podatke

Hoće li aktualna dugoreška vlast na kraju svog mandata otežati posao novinarima? Možda ova neće, ali nitko ne može jamčiti za neku od idućih garnitura s obzirom na svježe, ovotjedne izmjene Poslovnika Gradskog vijeća.

 Skoro i bez fotografiranja

 Vijećnicima su pristigla dva prijedloga izmjena. Gradonačelnik Ivan Baršić (HSS) tako je predložio tekst kojim se regulira da oni koji žele prisustvovati sjednicama Vijeća moraju pisano od Grada ishoditi dopuštenje, i to najkasnije tri dana prije sjednice, s tim da su od te procedure izuzeti predstavnici medija.

No, gradski vijećnici su, bez sudjelovanja oporbe, koja je ranije napustila sjednicu zbog neuvrštavanja izvještaja o djelatnostima u Komunalnom Duga Resa u prijedlog dnevnog reda, usvojili prijedlog Odbora za Statut i Poslovnik.

Tekst tog prijedloga sličan je gradonačelnikovu, no ne spominje novinare kao izuzetak, omogućuje i usmeni prijavak i nalaže predočenje osobne iskaznice za predaje zahtjeva. U zahtjevu nužno mora biti naveden broj osoba koje namjeravaju prisustvovati sjednici, a moraju se priložiti i njihovi osobni podaci.

Sporan je bio neusvojeni prijedlog gradonačelnika o izmjeni odredbe članka 128, stavka drugog Poslovnika u kojem stoji da je zabranjeno ometati tijek sjednice glasnim razgovorom, pljeskom, upotrebljavanjem mobitela, nošenjem transparenata, ali po novom i – fotografiranjem. Kad bi se to usvojilo, fotoreporteri bi se uistinu mogli zateći u nezgodnoj situaciji.

 Dozvole ipak pravilo

 Dodajmo da je u Poslovnik ipak uvršten stavak koji određuje da je odobravanje pristiglih zahtjeva pravilo od kojeg se odstupa jedino ako postoje “tehničke ili druge objektivne zapreke”, odnosno iz sigurnosnih razloga.

 – Naša poanta je da građani imaju pravo sudjelovati na sjednicama Gradskog vijeća. Nikakvih tu problema nema – obrazložio je prihvaćeni prijedlog izmjena Poslovnika član Odbora za Statut i Poslovnik Boško Milanković (HDZ).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije