Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posao dobila odmah

'I muškarci nam kažu da 
u zavarivanju možemo biti bolje od njih'

14.10.2015., Stefanec - Djurdjica Grabar, variteljica u tvrtki Senko d.o.o.
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/4
19.10.2015.
u 17:56

Čakovčanki Đurđici Grabar u Zavodu za zapošljavanje predložili su nekoliko tečajeva, a među njima je i bilo i zavarivanje tzv. MIG-MAG postupkom u kojem se koriste plinovi. Sada radi u tvrtki Senko u Štefancu

Čak su i neki muškarci rekli da mi žene možemo biti bolje zavarivačice jer smo strpljivije i sve nam mora biti tip-top. Neki su čak pitali – a gdje ste dosad bile!? – smije se Čakovčanka Đurđica Grabar (39), jedna od tri žene koje su na Pučkom otvorenom učilištu u Čakovcu završile tečaj za zavarivačice. Izlaz iz nezaposlenosti pronašle su u metaloprerađivačkom zanimanju koje slovi kao tradicionalno muško. Đurđica je po struci ekonomistica. U Zavodu za zapošljavanje predložili su joj nekoliko tečajeva za zanimanja tražena na tržištu radne snage. Među njima je i bilo i zavarivanje tzv. MIG-MAG postupkom u kojem se koriste plinovi.

Direktor zadovoljan

– Morala sam prespavati jednu noć i razmisliti, a idući dan javila sam im da sam spremna. Tečaj je trajao mjesec i pol dana, a posao sam dobila odmah. Malo sam se bojala, ali nije bilo strašno kao u filmovima u kojima na sve strane frcaju iskre i vise debeli lanci – smije se. Radi u tvrtki Senko u Štefancu, specijaliziranoj za proizvodnju peći i kamina. Tehnički direktor Saša Senčar kaže da se dobro snašla i da mu je drago što su je izabrali. Tanja Modlic (42), kemijska tehničarka iz Sivice, zaposlila se u tvrtki Midi. I njoj su u HZZ-u ponudili prekvalifikaciju, a između šivača i knjigovođa izabrala je zavarivače.

– U tekstilu vam vele da takvih kao mi koji traže posao ima na stotine, pa ako nam je plaća premala ili nam nešto ne paše, nek' uzmemo knjižicu i adio. Zavarivači su ipak nešto drugo jer ih nema dovoljno i cijenjeni su. I bolje su plaćeni – kaže.

Deset godina na burzi

Za Valentinu Vidović (29) iz Dunjkovca posao u metaloprerađivačkoj struci kao da je bio zacrtan. Završila je srednju školu za cvjećarku, a nakon deset godina provedenih na burzi, odlučila se na prekvalifikaciju.

– Tata mi je bio bravar, željezni majstor, a djed je imao kovačku radionicu. Sjećam se kad mi je mama sašila dječje radno odijelo i kako sam s tatom išla na posao. Kad je on radio, ja sam se igrala i prebirala po maticama, a kad se dijelila plaća, i ja sam dobila kuvertu s nešto malo novca. Imala sam osam ili devet godina – prisjeća se. Zaposlila se prije nekoliko dana u Eko Međimurju i zadovoljna je. – Početnica sam, ali imam volju učiti i usavršavati se - veli. U Pučkom otvorenom učilištu, kako kaže ravnatelj Mario Zamuda, već upisuju nove grupe polaznika za programe tražene u metalskoj struci, od zavarivača i bravara do novog programa za lakirere metala.

>> Nizozemci plaćaju 1000 eura školu tarota nezaposlenima 

>> Hrvati od roditelja odlaze sa 32 godine, a ova djeca su na cesti sa 18

Komentara 1

VJ
vjekoslav-jakovljevic
18:56 19.10.2015.

prvo zavarivanje tig postupkom su za vrijeme drugog rata uglavnom radile zene zene imaju najbolji osjecaj za varenje najmeksu ruku vecina muskih to radi na silu sto ne ide imnogo pota su posljedice katastrofalne

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije