Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
intervju

Kolinda Grabar-Kitarović: I MORH se uključio u Josipovićevu kampanju

kolinda grabar-kitarović
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
21.08.2014.
u 13:01

Stanje u HRZ-u i pad jednog od borbenih zrakoplova MiG-21 kao da su aktivirali predsjedničku kampanju, čiji pravi početak očekujemo već neko vrijeme...

Stanje u HRZ-u i pad jednog od borbenih zrakoplova MiG-21 kao da su aktivirali predsjedničku kampanju, čiji pravi početak očekujemo već neko vrijeme. Kolinda Grabar-Kitarović, kandidatkinja HDZ-a za predsjednicu RH, još mjesec dana politička tajnica NATO-a, u tim se temama osjeća kao kod kuće.

Malo je tko očekivao da će se loše stanje u Oružanim snagama nametnuti kao prva predizborna tema te da će vas MORH optužiti da o tome politizirate?

Rasprava o stanju Oružanih snaga (OS RH) nije predizborno političko nadmetanje nego nešto što izravno ulazi u ingerenciju predsjednika RH, koji je i po Ustavu vrhovni zapovjednik OS. Upravo zbog toga, stanje Oružanih snaga, a ne njegova politizacija, jest i bit će jedna od glavnih tema kampanje. Rješavanje problema Oružanih snaga traži prihvaćanje odgovornosti, odlučnost i liderstvo. Srećom, imamo vrlo kompetentne, profesionalne i predane ljude u OS. Ali oni moraju imati što jesti, moraju imati gdje boraviti i moraju imati suvremenu i ispravnu opremu. Sve ostalo je prijetnja njihovoj pa tako i našoj sigurnosti, a vrhovni zapovjednik to ne smije dopustiti. Znam jako dobro kako žive i rade naše vojnikinje i vojnici u Slunju, Gašincima, Petrinji, Zemuniku, ali i u Afganistanu, gdje ih posjećujem već godinama.

Obmanjuju javnost

Vaša izjava da je stanje u HRZ-u “jadno” ražestila je Ministarstvo obrane. Reagiralo je preko svoje službe za informiranje i kazalo, u biti, da je vaša izjava sramotna za “pobjedničku vojsku”.

Priopćenje MORH-a čisti je politički pamflet. Kao da nije dovoljno što gospodin Josipović već tjednima troši državni novac za svoju kampanju obilazeći mjesta za koja pet godina nije nimalo mario, nego je sada počeo zlorabiti i ministarstva za vlastitu promidžbu. Već je iz samog tona priopćenja MORH-a jasno da je ono sastavljeno u svrhu potpore njemu kao predsjedničkom kandidatu i na njegov zahtjev, što je čista zloporaba položaja. Pozivam kolege iz MORH-a da se bave svojim poslom, a ne političkom kampanjom. Ako ministar ili neki časnik žele biti glasnogovornici nečijeg izbornog stožera, neka se javno izjasne, a ne da se skrivaju iza MORH-a i putem tog ministarstva šalju priopćenja u kojima se zanemaruju konstruktivna rješenja koja predlažem u najboljoj namjeri, te se izvrću činjenice i obmanjuje javnost. To od ministra Ante Kotromanovića zaista nisam očekivala. Upravo sam zbog toga neki dan rekla da će kampanja biti prljava. Imam stav, znam teme koje tište hrvatske građane i neću prestati govoriti!

MORH je reagirao brže nego vrhovni zapovjednik Ivo Josipović, kojemu ste također poslali poruku, čudeći se zašto odgađa sjednicu Vijeća za obranu i Vijeća za nacionalnu sigurnost. Zapravo drže vam lekciju i tvrde da to nisu teme za VNS, samo za Vijeće za obranu. Kažu da i ne razumijete pojam “air policing”!

Hvala im na instrukcijama, ali meni ne trebaju ni mentor ni šalabahteri. Jako dobro znam o čemu govorim, ali nisam sigurna da znaju i oni. Ako tvrde da je sve sjajno onda ili zatvaraju oči pred istinom ili debelo obmanjuju hrvatsku javnost, a onda imamo dubokih problema. Ostajem pri svemu što sam rekla. Upozoravala sam te ću i dalje upozoravati na ono što svi znaju, a to je da odluku o zrakoplovstvu ne možemo više odgađati jer odgovornost i posao pred nama ogromni su, a 2016. godina je iza ugla. Pametne i odgovorne odluke ne donose se navrat-nanos i u Hrvatskoj treba prestati s takvom praksom. Vrlo dobro znam koje su ingerencije Vijeća za obranu, a koje Vijeća za nacionalnu sigurnost, te kad je riječ o stanju i budućnosti borbenog zrakoplovstva i dalje tvrdim da se mora sastati i Vijeće za nacionalnu sigurnost jer suverenitet hrvatskog zračnog prostora i uopće stanje OSRH prvorazredno je pitanje nacionalne sigurnosti. Kad bi se i prihvatila logika Vijeća za obranu, ako je samo ono nadležno, zašto se sastalo samo dva puta u mandatu predsjednika Josipovića, uza sve probleme koje imamo. Pa i svjetski mediji pišu o teškom stanju u OSRH. Deutsche Welle u članku pod nazivom “Hrvatska vojska drastično je tehnički zapuštena” ističe da se ta pitanja aktualiziraju gotovo isključivo onda kad se dogodi neki ozbiljan tehnički kvar ili propust. Što se tiče “air policinga”, vrlo sam dobro upućena u terminologiju, sposobnosti i operacije NATO saveza. Pa tako želim upoznati mjerodavne u RH da je “air policing” prihvaćeni termin NATO-a koji je prvi put korišten u NATO-ovoj operaciji redarstvenog nadzora u zraku baltičkih država od 2004. godine. Nakon toga je Island, koji također nema vlastito borbeno zrakoplovstvo, zatražio 2006. od NATO saveza provedbu “air policinga” kako bi zaštitio svoj zračni prostor. Dakle, “air policing” implicira nadzor od NATO saveza, za razliku od nadzora vlastitim zrakoplovstvom, za koje zemlje članice često koriste termin “Quick Reaction Alert.”

On po običaju šuti

U Ministarstvu obrane kažu da su gotovo nemoćni jer su prethodne, HDZ-ove vlade zakazale i nisu provele potrebne reforme. Jesu li u pravu ili je to tek alibi, a i vama predbacuju da niste, kao ministrica, sazvali VNS kad je pao helikopter?

Karakteristika je ove vlade da krivnju neprestano traži u nekim prošlim vremenima. Da, i bivše su vlade griješile, ali ne može se dovijeka pozivati na tuđe pogreške. Zaista je vrijeme da se uhvate posla. Smiješno je da se ministar poziva na vrijeme dok sam bila ministrica vanjskih poslova, a ne obrane ili vrhovna zapovjednica. Uostalom, otišla sam iz vlade prije gotovo sedam godina. A činjenica da se ministar Kotromanović u priopćenju poziva na remont MiG-ova kao nekakvo postignuće bila bi smiješna da nije žalosna. Ministar ili zatvara oči pred stvarnošću ili nema pojma o čemu govori. A vrhovni zapovjednik po običaju šuti i gleda. Sve u svrhu neke “nepolitizacije” OS. A nije riječ o politici, već o viziji, strategiji i liderstvu s ciljem zaštite nacionalnih interesa i ovoga naroda. O tome kakvi su rezultati toga, nažalost, svjedočimo i svi mi i svjetska javnost. Želim oružane snage koje si možemo priuštiti, ali i snage koje nas mogu obraniti i zaštititi naš suverenitet i naše interese. Moramo odlučiti racionalno, ali i hrabro. Zar smo već zaboravili što nam se dogodilo kad smo bili razoružani? Da nismo izgradili HV nadčovječanskim naporima, danas ne bi bilo Hrvatske.

>>'Žalimo što je Grabar-Kitarović stanje u HRZ-u ocijenila 'više nego jadnim''

Komentara 259

Avatar imotska115
imotska115
13:15 21.08.2014.

Bravo Kolida, samo reci ovim nesposobnim uVladi. Oni ce dozivotno krivit nekog drugog za svoje neznanje.

SV
sveznamdrugi
13:06 21.08.2014.

Predsjednice ovu ekipu iz MORHa prvi dan nakon izbora postrojiti i nogom u......

Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
13:22 21.08.2014.

Kolinda je svjetski čovjek, Josipović pak uživa u balkanskoj kaljuži.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije