Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekosvijet

I međimurski turisti mogli bi razgledavati škanjce i galebove

'Prebrojavanje ptica uz rijeku Dravu. Presnimio Ivica Beti/VLM '
''
06.10.2010.
u 13:35

U nekim je zemljama razgledavanje ptičjeg svijeta i unosan turistički proizvod, a u Međimurskoj županiji to nije dovoljno iskorišteno.

Vrapci, škanjci, sive vrane, vjetruše... Neke su to od vrsta ptica koje su učenici prebrojali na 40 kilometara dugom području uz rijeku Dravu u donjem Međimurju. Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Međimurske županije uključila se u veliku europsku akciju prebrojavanja ptica koju u 27 europskih zemalja organizira organizacija BirdLife International. Brojale su se ptice u migraciji kojih, kao za inat, za vrijeme trajanja trosatne akcije nije bilo.

– Nije bilo preleta većih jata ptica. Vidjeli smo šest divljih patki koje su se kupale na jezeru. No, važan je edukativni dio jer smo dobili pomagače koji će nam u sljedećim akcijama puno pomoći.

Sudionici promatranja upoznati su s međunarodno važnim područjem rijeke Drave za ptice, a posebno s vrstama ptica zbog kojih je područje rijeke Drave u Međimurju određeno kao dio buduće mreže Natura 2000 – objašnjava Mihaela Mesarić, stručna suradnica Javne ustanove.

U nekim je zemljama razgledavanje ptičjeg svijeta i unosan turistički proizvod, koji je u Međimurju, bogatom vodenim staništima, nedovoljno iskorišten. U prebrojavanju je sudjelovalo 25 osoba podijeljenih u tri grupe. Pokrivene su tzv. Otočke grabe kod Otoka, početak derivacijskog kanala, graba kod Donjeg Mihaljevca i rijeka Drava, te jezero kod Donje Dubrave. U prebrojavanju sudjelovali su učenici Osnovne škole Sveti Martin na Muri i Gimnazije Čakovec.

– Super je! Za neke ptice nismo ni znali da postoje – kažu učenici koji su marljivo bilježili brojke.

Rezultat je oko 160 ptica, od kojih je najviše, čak 60, vrana. Po brojnosti slijede sive vrane, kojih je osamnaest, zatim vrapci kojih je bilo trinaest, sivih čaplji bilo je jedanaest, a kosova i svraka deset.

Škanjci, velike sjenice, vjetruše, crvenokljuni labudovi, patke, riječni galebovi, bijele pastirice, veliki vranci, brezovi zviždaci i veliki djetlići mogli su se prebrojati na prste.

Ključne riječi

Komentara 1

KR
Kronika
18:40 06.10.2010.

Uz Dravu mogu, ali uz Muru nikako. Treba hitno pozvati Sinišu Goloba da ih potjera, jer oni gaze travu i uništavaju prirodu. A kako samo plaše \"čuvare\"?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije