Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

I Međimurska županija dio je projekta Rezolucija Zemlja

Međimurska županija dio je projekta Rezolucija Zemlja
24.04.2023.
u 10:03

Međimurska županija uključila se u projekt Večernjeg lista Rezolucija Zemlja koji teži prerasti u pokret. U Međimurju takav pokret odavno živi.

Ovih dana slave se Dani Međimurske županije te 30 godina njezina razvoja, a u program su uvršteni sadržaji vezani uz podizanje svijesti o očuvanju prirode. Na sam Dan planeta Zemlje, organizirane su radionice za djecu „Divlji susjedi“, te „Zrinski i ptice“ koja je vješto povezana sa zavičajnom baštinom, dok je u Križovcu, uz obalu Mure, otvorena poučna staza „Čovjek i rijeka“.

I međimurske tvrtke su društveno odgovorne kada je riječ o brizi za okoliš, poput tvrtke Sobočan. Provode uspješnu kampanju pošumljavanja koja završava 28. travnja 2023. festivalom „Zeleno“, prirodi u čast. Intrigantno promoviranom kampanjom brojne sudionike uključili su u projekt. Rezultat je – nova šuma kod mjesta Knezovec, a rezolucija – vrlo visoka!

Međimurski dan rijeke Mure obilježava se 18. travnja, na dan kada je 2001. godine Skupština Međimurske županije proglasila zaštitu u kategoriji Značajnog krajobraza Mure. To što je Mura opjevana u međimurskoj popijevki nije tek mrtva nota na papiru. Međimurci Muru i Dravu štuju i čuvaju ih.

Kada iz današnje perspektive sagledamo korak koji je Skupština Međimurske županije poduzela davne 2001. godine, mislim da se dovoljno jasno vidi o kolikoj je razini svijesti riječ. Bio je to pokretač daljnjih koraka u zaštiti prirodih bogatstava. Deset godina kasnije isto je područje Vlada RH proglasila Regionalnim parkom Mura – Drava i to prvim u Hrvatskoj te vrste. Značaj Regionalnog parka Mura-Drava prepoznaje i UNESCO, te ga 11. srpnja 2012. proglašava Prekograničnim rezervatom biosfere Mura – Drava – Dunav u Hrvatskoj i Mađarskoj. Proglašenje rezervata donijelo nam je još snažniju aktivnost u očuvanju prirode te omogućilo širi spektar znanstvenog rada“, ističe župan Međimurske županije Matija Posavec.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije