Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PATROLA Večernjak s posebnom postrojbom protiv delinkvencije

I lijepa brineta u lovu na maloljetne huligane

23.03.2009.
u 19:29

Teško je opisati iznenađenje na licima petorice pripitih mladića kada im je u subotu navečer, dok su pokraj slavonskobrodske koncertne dvorane vikali i razbijali boce, bez ikakva straha prišla lijepa mlada brineta. Samo desetak sekundi nakon što su joj počeli dobacivati, ljepotica je iz džepa jakne izvukla policijsku značku i mlade huligane postrojila uza zid.

Okupljališta u parku
Djevojka je jedan od desetak pripadnika specijalne policijske postrojbe za borbu protiv maloljetničkog kriminala PU brodsko-posavske s kojom je subotnju večer proveo novinar Večernjeg lista. Visokomotivirani, odjeveni samo u civilnu odjeću te dobro obučeni i opremljeni, ti su policajci u civilu redom diplomirani kriminalisti i pravnici posebno izučeni za rad s maloljetnicima, a uvjet pod kojim je autoru teksta bilo dopušteno da se pridruži ophodnji bio je da ne otkrije identitet nijednog pripadnika postrojbe.

– Nema rutine i uobičajenih situacija ma koliko dugo se bavili ovim poslom, svaka ophodnja donosi nove situacije – kazao je tridesetdvogodišnji A. F. dok smo sjedali u neoznačeni policijski automobil kako bismo obišli noćna okupljališta maloljetnika. Nakon nekoliko minuta zaustavili smo automobil pokraj jednog od gradskih parkova u kojemu je petnaestak mladića na klupi ispijalo jeftino vino. Brzim pregledom osobnih dokumenata doznali smo da su svi stariji od 18 godina, a mladići su upozoreni da ne stvaraju buku. Razišli su se gotovo istoga trenutka ostavljajući iza sebe hrpu odbačenih boca u parku.

Tijekom sat vremena patrola je zaustavila desetak glasnijih tinejdžera provjeravajući dokumente, a potom je počeo obilazak grada automobilom. Nešto prije dva sata ujutro policajci su opazili nisku djevojčicu koja se zavukla među automobile parkirane u sporednoj ulici za koju je odmah bilo jasno da nema više od petnaestak godina.

Mama nema pojma
– Tu sam, blizu stanujem, a upravo idem s rođendana. Nemojte me privesti, molim vas – rekla je zagrebačkim naglaskom djevojčica koja uza sebe nije imala nijedan dokument. Pokazalo se da je riječ o petnaestogodišnjakinji koja je iz malog mjesta kraj Karlovca došla u Brod kako bi se zabavila s društvom s Facebooka.

Istodobno, 300 kilometara dalje, majka te osnovnoškolke bila je uvjerena da njezina kći čvrsto spava u drugoj sobi. Telefonskim pozivom iz policijske postaje obaviještena je neka po svoju kćer dođe u drugi kraj Hrvatske. – Postrojba je samozatajna, za njezino postojanje gotovo se i ne zna, ali odrađuje bitan posao – kaže Tomislav Medved, pomoćnik načelnika PU brodsko-posavske.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije