Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PATROLA Večernjak s posebnom postrojbom protiv delinkvencije

I lijepa brineta u lovu na maloljetne huligane

23.03.2009.
u 16:00

Teško je opisati iznenađenje na licima petorice pripitih mladića kada im je u subotu navečer, dok su pokraj slavonskobrodske koncertne dvorane vikali i razbijali boce, bez ikakva straha prišla lijepa mlada brineta.

Samo desetak sekundi nakon što su joj počeli dobacivati, ljepotica je iz džepa jakne izvukla policijsku značku i mlade huligane poslagala uza zid.

Okupljališta u parku
Djevojka je jedna od desetak pripadnika specijalne policijske postrojbe za borbu protiv maloljetničkog kriminala PU brodsko-posavske, s kojom je subotnju večer proveo novinar Večernjeg lista.

Visoko motivirani, odjeveni isključivo u civilnu odjeću te dobro obučeni i opremljeni, ovi su policajci u civilu redom diplomirani kriminalisti i pravnici posebno izučeni za rad s maloljetnicima, a uvjet pod kojim je autoru teksta dopušteno da se pridruži ophodnji jest neotkrivanje identiteta pripadnika postrojbe.

– Nema rutine i uobičajenih situacija ma koliko dugo radili ovaj posao, svaka ophodnja donosi nove situacije – kaže tridesetdvogodišnji A.F. dok smo sjedali u neoznačeni policijski automobil kako bismo obišli noćna okupljališta maloljetnika. Nakon nekoliko minuta automobil zaustavljamo pokraj jednog od gradskih parkova u kojemu je petnaestak mladića na klupi ispijalo jeftino vino. Brzi pregled osobnih dokumenata pokazuje je da su svi stariji od 18 godina pa su mladići upozoreni da ne stvaraju buku. Razišli su se gotovo istoga trenutka ostavljajući iza sebe hrpu odbačenih boca u parku.

Tijekom sat vremena patrola je zaustavila desetak glasnijih tinejdžera provjeravajući dokumente, a potom je započeo obilazak grada automobilom. Nešto prije dva sata ujutro, policajci su opazili nisku djevojčicu zavučenu među automobilima parkiranim u sporednoj ulici za koju je odmah bilo jasno da nema više od petnaestak godina.

Mama pojma nema
– Tu blizu stanujem, a upravo idem s rođendana. Nemojte me privesti, molim vas – rekla je zagrebačkim naglaskom djevojčica koja kod sebe nije imala niti jednog dokumenta. Pokazalo se da je riječ o petnaestogodišnjakinji koja je iz malog mjesta kraj Karlovca došla u Brod kako bi se provela s društvom s Facebooka.

Istovremeno, 300 kilometara dalje, majka ove osnovnoškolke bila je uvjerena da joj kćer čvrsto spava u drugoj sobi. Uslijedio je telefonski poziv iz policijske postaje kojim je obaviještena da po svoju kćer dođe na drugi kraj Hrvatske.
– Postrojba je samozatajna, za njeno postojanje gotovo se i ne zna, ali odrađuju bitan posao – kaže Tomislav Medved, pomoćnik načelnika PU brodsko-posavske.


Slavonski Brod miran grad

- Činjenicu da je Slavonski Brod relativno miran grad i da kod nas nema velikih ekscesa dobrim dijelom je zasluga i ove postrojbe koja prvenstveno djeluje preventivno. Djeca znaju da su u gradu i policajci u civilu pa se suzdržavaju od bilo kakvih ispada jer svaki prolaznik bi mogao biti policijski službenik, kaže glasnogovornica Brodskoposavske PU Kata Nujić.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije