Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

I Kina je konačno pristala na uvođenje sankcija Iranu

Iran je shvatio da je zbog naglog kineskog zaokreta u opasnosti, pa se i sam bacio na diplomatske vještine. Iranski su mediji javili da njihov glavni pregovarač putuje u Kinu na novu rundu razgovora.
01. travnja 2010. u 08:39 225 komentara 3 prikaza
teh-novi
Foto: AFP

Uvođenje sankcija Iranu zbog razvoja nuklearnog programa sve su bliže jer je i Kina pristala započeti raspravu u Vijeću sigurnosti UN o konkretnim mjerama protiv te zemlje, prenose sve svjetske agencije.

Kako je izjavila američka državna veleposlanica pri UN-u Susan Rice, "Kina će sjesti za stol u New Yorku s drugima iz skupine pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN i Njemačkom, što je prvi korak prema tome da cijelo Vijeće sigurnosti podrži oštre sankcije protiv Irana", izjavila je Rice za CNN.

Iran je shvatio da je zbog naglog kineskog zaokreta u opasnosti, pa se i sam bacio na diplomatske vještine. Iranski su mediji javili da glavni njihov pregovarač putuje u Kinu u kojoj će pokušati uvjeriti tamošnje dužnosnike da ne pristanu na sankcije zbog njihova kontroverznog nuklearnog programa.


Petra Dugandžić
detalji privukli pažnju
Petra Dugandžić prodaje svoj luksuzni stan u Zagrebu, a ovu prostoriju priželjkuju brojne Hrvatice
Bruketa&Žinić&Grey
Bruketa&Žinić&Grey
Ideje koje donose rezultate
 • Avatar Bjesomar
  Bjesomar:

  kumajela Berlusconni bi rekao da je covjek dobro preplanuo :-)

 • Avatar DonLon
  DonLon:

  Kumajela, radi se o tesko bolesnom covjeku. Nazalost najbolesniji dio nije vidljiv!

 • -obrisani-:

  NE LAŽI Sizife, Iran je demokratska i tolerantna zemlja. Naime, unatoč 98% muslimana u Iranu također žive i stotine tisuća kršćana odnosno deseci tisuća židova koji imaju sva prava kao i ostali građani Irana. Navedene vjerske manjine imaju i stalne ... prikaži još!e zastupnike u iranskom parlamentu, plus dodatno pravo glasa na izborima za članove parlamenta. Iran je po pitanju poštivanja kršćanske vjere najtolerantnija bliskoistočna zemlja; procijenjuje se kako u toj zemlji živi oko 350.000 asirskih i armenskih kršćana koji svoju vjeru prakticiraju u oko 600 aktivnih crkava, među njima i crkva sv. Marije koja je druga najstarija na svijetu - poslije one u palestinskom Betlehemu. Iranski muslimani i dan danas cijene drevne predislamske tradicije, pa se priključuju slavljenju zoroastrijskih blagdana. O iranskom poštivanju vjerskim manjina najbolje govori činjenica kako je nedavno Svjetska udruga asirskih kršćana prebacila sjedište iz američkog New Yorka u iranski Teheran pod objašnjenjem kako se u Iranu njihova manjinska prava poštuju više nego u bilo kojoj drugoj državi svijeta. Treba naglasiti kako je Iran već tisućama godina multikulturalna država zbog čega su etničke, vjerske ili nacionalne netrpeljivosti poput onih na Balkanu doslovno neviđene kroz čitavu iransku povijest. Perzijanci čine najveći postotak među iranskim narodima (napomena: „iranski narodi“ su etnojezična skupina), a slijede ih Azeri i Kurdi o čijoj zastupljenosti u Iranu najviše govore podaci kako je vrhovni vođa Ali Khamenei - Azer, dok je gradonačelnik glavnog grada Teherana je Mohamed Bagher Ghalibaf - Kurd. Osim poštivanja vjerskih manjina, prava žena u Iranu su također na zavidnoj razini u odnosu na bilo koju drugu muslimansku zemlju: Iranke ne nose burke i feredže, biraju bračne partnere, posjeduju nekretnine, voze automobile, samostalno se kreću, glasuju na demokratskim izborima, sudjeluju u politici, itd. Na iranskim sveučilištima od 3.2 milijuna studenata njih 60-70% su žene. Usporedbe radi, prije revolicije 1979. Iran je imao samo 100.000 studenata, od čega svega 20% žena. S druge strane, Izrael je najbrutalnija zemlja današnjice; osnovali su državu na terorizmu (Irgun, Haganah, Lehi) i genocidu nad Palestincima, pokrenuli su osam agresija u zadnjih 60 godina, a i dan danas proganjaju sve manjine poput muslimana i kršćana. Stoga, Iran ima moju potporu da ukloni taj barbarski izraelski režim.