Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija uklanjanja automobilskih olupina kod Jasenica

I Indijanci čiste kanjon zatrpan krntijama i starima gumama

Eko akcija
Željko Mršić/Pixsell
16.11.2009.
u 18:29

Ovo je početak akcije čišćenja više od 3000 guma i starih olupina automobila bačenih u kanjon bivše Tvornice glinice u Jasenicama.

Molim vas za pažnju jer želim upozoriti na ovaj veliki problem. Majka Zemlja plače zbog ovakva uništavanja, a Hrvatska je lijepa zemlja i velika je šteta što se na ovaj način onečišćuje okoliš. Moramo biti složni i učiniti nešto za nju – zavapio je Inty, Indijanac iz Novog Meksika, koji je danas bio među onima koji su sudjelovali u akciji čišćenja Hrvatske od automobilskih olupina.

Velika opasnost

Intyja, čije ime u prijevodu znači Sunce, zatekli smo ispred indijanskog šatora, a ispod olupine automobila koju je kamion podignuo dizalicom, gestikulirao je rukama i na indijanskom jeziku objašnjavao kako je otpad bačen u kanjon velika opasnost za prirodu.

Naime, ovo je početak akcije čišćenja više od 3000 guma i starih olupina automobila bačenih u kanjon bivše Tvornice glinice u Jasenicama nedaleko od Zadra.

Pomoći će i HGSS

Akciju već petu godinu zaredom organiziraju časopis Auto blic, tvrtka CIOS i Renault Nissan Hrvatska, a tijekom dosadašnjih akcija iz hrvatskih je parkova prirode i nacionalnih parkova odvezeno više od 13.000 automobilskih olupina.

Kako nam je rekao Romeo Ibrišević, fotograf Auto blica, akcijom žele potaknuti ljude da ne bacaju stare automobile i gume u prirodu.

– Želimo upozoriti ljude da ne bacaju krntije niz litice, već neka nazovu telefonski broj 0800 0204 pa će još za to dobiti i nešto novca. Žalosno je da nam Indijanci i kauboji moraju skretati pozornost na onečišćenja za koja smo sami odgovorni. Slika govori više od riječi, a svaki stanovnik ovoga sela zasigurno zna čiji je automobil bačen u kanjon.

Ovaj nekada prekrasan kanjon sada je ruglo, a svi znamo da su se na ovim lokacijama snimali filmovi o Winnetou, baš ovdje bilo je indijansko selo – ističe Romeo Ibrišević i dodaje kako su do sada odvezli 3000 odbačenih guma i stotinjak automobila, koje je bilo teško izvući iz kanjona.

Riječ je, kaže Ibrišević, o poslu koji je posve neisplativ jer za kilogram ovog otpada dobiju samo 50 lipa.

Pomoć su zatražili i od HGSS-a te njegova šefa Vinka Prizmića, i rado su se odazvali. Akcija uklanjanja automobilskih olupina počet će, kaže Romeo Ibrišević, nakon što se dogovore kako će ih izvući iz kanjona i teško pristupačnih mjesta.

Komentara 2

MM
Mladen Miletić
22:17 16.11.2009.

Šta je sa našim Indijancima ?

Avatar Robinzon
Robinzon
08:13 17.11.2009.

Ta silna vozila imaju valjda brojeve šasije.Po njima se može doći do zadnjeg vlasnika i da ne pričam dalje.Eto državi financijskog prihoda za čišćenje okoliša.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije