Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONFERENCIJA

I Hrvatska u Beču o učinkovitijoj implementaciji Ugovora o trgovini oružjem

ATT konferencija
Foto: Snježana Herek
1/2
20.04.2015.
u 13:43

Dvodnevna bečka konferencija najavljena je kao priprema za prvi sastanak država članica Ugovora.

Učinkovitija implementacija Ugovora o trgovini oružjem Ujedinjenih naroda (Arms Tradde treaty – ATT) i njegova daljnja dogradnja, središnja je tema dvodnevne konferencije međunarodnih stručnjaka, otvorene u ponedjeljak u bečkom Hofburgu.

U nazočnosti oko 300 predstavnika država potpisnica ATT-a, međunarodnih organizacija, civilnog društva i industrije iz stotinjak zemalja, među kojima i iz Hrvatske, konferenciju je u ime domaćina, austrijskog Ministarstva za Europu, integraciju i vanjske poslove otvorio glavni tajnik vanjskih poslova Michael Linhart i visoka predstavnica UN-a za razoružanje Angela Kane.

- Austrija se je već davno izjasnila za uspostavljanje međunarodnih pravila za trgovinu konvencionalnim oružjem i svoju ustrajnu potporu također dokumentira kroz ponudu da Beč postane sjedište Tajništva za Ugovor trgovine oružjem, rekao je Linhart.

Kane je istakla značaj učinkovite implementacije ATT-a, koji je stupio na snagu u prosincu 2014. godine, na svim razinama, nacionalnoj, regionalnoj i globalnoj, pozvavši države, koje ga još nisu ratificirale, da to učine.
Svi govornici bili su jedinstvenog mišljenja da će učinkovitost Ugovora ovisiti o tome koje će ga zemlje ratificirati, te o volji država da osiguraju i nadziru njegovu implementaciju. Posebno je istaknuto kako su ATT i uspostavljeni zajednički pravno obvezujući standardi potvrda da je svijet konačno odlučio stati na kraj međunarodnoj trgovini oružjem.

Hrvatska je potpisom navedenog Ugovora u lipnju prošle godine potvrdila spremnost da zajedno s partnerima u EU doprinese njegovoj učinkovitoj provedbi na svim razinama.

Dvodnevna bečka konferencija najavljena je kao priprema za prvi sastanak država članica Ugovora. 

>> Kome je uopće stalo do mirovnih sporazuma kad se oružje odlično prodaje?!

Komentara 2

DJ
djurex
14:47 20.04.2015.

tako ste i nama stavili "embargo" i dozvolili da jna koja je tad bila jedna od najjacih vojnih sila europe ubija goloruk hrvatski narod..ovakvim forama i ugovorima tjerate slabiju stranu da kupuju oruzije po najskupljoj cijeni ..i sto je najgore..raditee to namjerno i samim tim se odgovorni za mnogo zla na svijetu..

HO
homofob
18:27 20.04.2015.

Oruzje je industrijski proizvod! Oni koji su ga sposobni konkurentno i kvalitetno proizvesti to cine radi izvoza, uposljavanja svojih stanovnika, poreza koje uberu na place ... Te drzave sigurno nece pitpisati nesto sto ce im stetiti ekonomiji a oni koji ge ne proizvode su se bez problema vec davno pozurili i potpisali! Oruzje je roba! Netko ga zeli kupiti a netko ga zeli prodati. Tko ima pravo braniti trgovinu legalnim industrijskim proizvodom?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije