Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LJUDSKA PRAVA Hrvatska u izvješću o stanju s krijumčarenjem ljudima među zemljama koje se najuspješnije bore s tim

I Davor Šuker u kampanji protiv traffickinga

27.06.2008.
u 19:22

Hrvatska je prvi put u godišnjem izvješću State Departmenta o stanju s krijumčarenjem ljudima svrstana u skupinu zemalja koje se najuspješnije nose s tim problemom kazao je Luka Mađerić, predstojnik Vladina Ureda za ljudska prava, u Hrvatskoj gospodarskoj komori na predstavljanju rezultata EU-ova CARDS programa za Hrvatsku.

Rezidentna twinning savjetnica projekta Carmen Prior istaknula je da je cilj projekta bilo jačanje institucija koje se bore protiv traffickinga, ali i pomoć žrtvama trgovaca ljudima, posebno djeci.

Dodala je da se posebno radilo na medijskoj kampanji i podizanju svijesti u društvu da se ne trguje samo ženama zbog prostitucije nego i muškarcima zbog prisilnog rada te djecom zbog prosjačenja, a kampanji se pridružio i bivši nogometni reprezentativac Davor Šuker.

Program traje od 30. ožujka 2007. do 30. lipnja 2008, a koji je osim USKOK-a, MUP-a, DORH-a i Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi obuhvatio i domaće te strane nevladine organizacije za ljudska prava. Godine 2000. uhitili smo na hrvatsko-slovenskoj granici 24.000 ilegalnih emigranata, a u Sloveniji ih je uhićeno 35.000.

U pet mjeseci ove godine bilježimo pad od 30 posto, a jednak pad zabilježili smo i svih godina između. Isto kao i u Sloveniji naveo je pomoćnik ministra unutarnjih poslova Filip Dragović.

Na predstavljanju je rečeno i to da će Hrvatska sve više postajati odredišna, a sve manje tranzicijska zemlja, te je istaknuta potreba medicinske i psihološke skrbi nad žrtvama, kao i zaštita njihovih podataka kako bi se nakon oslobađanja lakše reintegrirali u društvo.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije