Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus u Hrvatskoj

Zagreb opet ima rekord, zabilježen 201 novi slučaj. U Krapinskoj veliki skok

Koronavirus
Foto: PIXSELL
1/6
11.10.2020.
u 15:17

Najavio je da će u nedjelju doraditi mjere i da je ideja da se predloži nošenje maski i na zatvorenom i na otvorenom prostoru.

Hrvatska kao i Europa i svijet bilježe nove rekorde u broju zaraženih. Uposljednja 24 sata zabilježeno je 508 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2818. Među njima je 384 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 26 pacijenata. Preminulo je 7 osoba. Nacionalni stožer najavio je nove mjere koje bi na snagu trebale nastupiti idućeg tjedna.

15.24 - U Karlovačkoj županiji imamo 20 novih slučajeva  zaraze virusom SARS-CoV-2, devet muškarca i jedanaest žena. Trinaest osoba ima prebivalište na području grada  Karlovca, jedna osoba je iz Duga Rese, četiri iz Ozlja i dvije iz Ogulina. Epidemiološka obrada je u tijeku.  U samoizolaciji se nalazi 471 osoba.   Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 480 osoba.

15.15 - Čak 81 osoba pozitivna na koronavirus evidentirana je u posljednja 24 sata  na području Krapinsko-zagorske županije, nakon što su pristigli nalazi  testiranih od petka do nedjelje. Najviše je novooboljelih u Krapini, 17. Pozitivni su slučajevi zabilježeni još u Bedekovčini (10),  Oroslavju (3),  Pregradi (2),  Zaboku (3), Zlataru (5),  Desiniću (1), Đurmancu (3), Gornjoj  Stubic (6),  Jesenju (5), Konjščini (3), Krapinskim Toplicama (1),  Loboru (1),  Maču (2), Mariji Bistrici (4),  Mihovljanu (6), Petrovskom (4), Radoboju (1), Stubičkim Toplicama(1), Svetom Križu Začretju (1) i  Zlatar Bistrici (2). 

 

U 28 novih slučajeva radi se u kontaktima već oboljelih osoba iz još jednog poslovnog subjekta. U proteklih 24 sata ozdravilo je 11 osoba te je pristigao i 161 negativan nalaz, dok se još čekaju rezultati za 34 uzorka.  Ukupan broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije iznosi 275. U samoizolaciji se nalazi 1005 osoba.

13:30 - Posljednjih nekoliko dana u Međimurskoj županiji došlo je do eskalacije broja novozaraženih osoba. U najvećem broju riječ je o kontaktima ranije pozitivnih odoba kojima je bila određena mjera samoizolacije, pa u Stožeru uvjeravaju javnost da nema razloga za zabrinutost. U 24 sata čak je 24 novopozitivnih. Svi su bez simptoma ili s vrlo blagim simptomima, pa su na kućnom oporavku. Na bolničkom liječenju je deset osoba i nitko nije na respiratoru. Trenutno je 119 aktivnih slučajeva u toj županiji u kojoj je testirano ukupno 8418 osoba. U samoizolaciji je 727 osoba. 

13:17 - U Ličko-senjskoj županiji šest je novooboljelih osoba od covida-19 i to četiri iz Gospića i po jedna iz Otočca i Perušića, te se provodi  epidemiološka obrada njihovih kontakata, priopćio je u nedjelju tamošnji Stožer Civilne zaštite.

Od do sada evidentiranih 257 oboljelih u Ličko-senjskoj županije, aktivnih je 71, a 184 osobe su izliječene dok su dvije umrle. 
Zaraženih novim koronavirusom je sada najviše u Gospiću (53), Otočcu (10) i u Perušiću šest, dok su u Brinju i Udbini po jedan pacijent. Pod aktivnim nadzorom su 272 osobe, a u provjeri policija nije utvrdila da bi itko od njih kršio samoizolaciju, priopćeno je.

12:44 - U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 72 slučajeva zaraze koronavirusom (COVID-19), 60 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 12 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 353 osobe, a ukupno je testirano 10169 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 97 uzoraka, od kojih je sedam pozitivnih.  Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

12:30 - U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirana su 22 nova slučaja zaraze koronavirusom, a testirano je 215 uzoraka. U 12 slučajeva radi se o bliskim kontaktima prethodno zaraženih osoba unutar obitelji ili radnog okruženja, jedan slučaj je importirani iz Njemačke, a za devet osoba je izvor zaraze nepoznat.

 - Posljednjih nekoliko dana značajno nam se povećao broj slučajeva kod kojih je izvor zaraze nepoznat. Zbog nepridavanja pozornosti na osobe s kojima smo u bliskom kontaktu, odnosno duže vremena na maloj udaljenosti, događa se da se u slučaju potrebe ti isti kontakti ne mogu poloviti i staviti u mjeru samoizolacije što dovodi do toga da se virus nesmetano prenosi u druga okruženja i kolektive. Samo posljednjih pet dana imamo evidentirano novih 84 slučajeva, a to je više nego što smo imali u prvih pet mjeseci zajedno. Stoga još jednom upozoravamo na važnost pridavanja pozornosti na osobe s kojima ste u bliskom kontaktu, te da taj broj pokušavate svesti samo na najnužniji – rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin. Od sutra još jedna srednjoškolska ustanova s područja Varaždinske županije kompletno prelazi na online nastavu.

11:19 - U Gradu Zagrebu u protekla 24 sata testirane su 974 osobe na SARS-CoV-2, od kojih je kod 201 utvrđena bolest, a za 356 osoba izrečena je mjera samoizolacije, priopćeno je u nedjelju iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Među njima 64 novooboljele osobe za sada negativne epidemiološke anamneze, 98 osoba su kontakti covid pozitivnih osoba, a kod tri osobe moguće je izlaganje u zdravstvenom sustavu, kaže se i dodaje da je kod pet osoba moguće izlaganje na obiteljskim svečanostima i okupljanjima, a jedna je osoba doputovala iz BiH.

Također, kod jedne osobe je mogući uzrok izloženost na vjerskom okupljanju, kod tri izloženost na sportskim aktivnostima, a kod sedam osoba tijekom izlazaka.

Četiri su novooboljele osobe strani državljani, od kojih je jedna osoba iz azila, kaže se i dodaje da je obrada za 15 osoba još u tijeku.

Nije bilo pozitivnih korisnika niti djelatnika domova za starije osobe na području grada Zagreba, no tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod šest učenika osnovnih škola te osam učenika srednjih škola. Mjera samoizolacije određena je za 64 učenika i jednog nastavnika osnovnih te 155 učenika srednjih škola.

U Karanteni Grada Zagreba trenutno se nalaze 24 osobe.

Trenutno su u Gradu Zagrebu 852 aktivna slučaja, a 3266 osoba se nalazi u samoizolaciji, zaključuje se u priopćenju NZJZ "Dr. Andrija Štampar".

11:13 - U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata testirano je ukupno 298 uzoraka od kojih je 56 bilo pozitivno na koronavirus. Po boravištu novopozitivne osobe su iz 16 naselja Osječko-baranjske županije. Najviše novopozitivnih je s područja gradova Osijek (14) i Đakovo (9). Po dvije novopozitivne osobe su s područja gradova Našice i Belišće te općina Marijanci, Semeljci i Satnica Đakovačka, dok je po jedna zaražena osoba s područja grada Donjeg Miholjca te općina Bilje, Čepin, Čeminac i Strizivojna.

Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek trenutno je 30 pacijenata oboljelih od COVID-19, od kojih su pet na respiratoru. Na žalost, u zadnja 24 sata preminule su tri osobe koje su bile hospitalizirane u KBC-u; muškarac iz Kozarca (rođen 1951. godine), zatim žena iz Vuke (rođena 1936. godine) te žena iz Osijeka (rođena 1939. godine). Uz posljedice izazvane SARS-CoV-2 virusom, svi su imali i druga teža oboljenja. Načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije izražava sućut obiteljima preminulih.
Epidemiolozi su samoizolaciju odredili za 66 novih kontakata oboljelih osoba, pa se na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji nalazi ukupno 963 osoba. Policija je obavila 28 samoinicijativnih provjera osoba u samoizolaciji i svi su zatečeni na prijavljenoj adresi.

11:05 - Na području Primorsko-goranske županije tijekom proteklog dana 11 je potvrđenih novozaraženih osoba, izvijestila je epidemiološka služba Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ. U istom razdoblju su 24 osobe ozdravile, pa je trenutno u županiji 109 aktivnih slučajeva covid-19 bolesti.  Tijekom protekla 24 sata obrađeno je 450 uzoraka.

11:04 - Na području Zagrebačke županije od jučer je registrirano 25 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, a samoizolacija je propisana za još 81 osobu, priopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije.

Najviše oboljelih, devet, zabilježeno je gradu Velika Gorica, sedam u gradu Dugo Selo, po dva u općinama Bistra i Rugvica, te po jedan u gradovima Sveta Nedelja, Zaprešić, Jastrebarsko i Vrbovec kao i u općinama Luka i Rugvica.

Od 25 novooboljelih osoba 14 su kontakti prethodno oboljelih, jedan slučaj je povezan s boravkom na obali, dok je za 10 slučajeva nejasna epidemiološka anamneza, kaže se.

Od početka pandemije do nedjelje na području Zagrebačke županije evidentirano je 1055 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je 618 osoba, a 19 ih je umrlo. Trenutno je aktivno 418 slučajeva.

Zbog pozitivnog djelatnika u samoizolaciji su djeca i odgajatelji dviju vrtićkih skupina jednog dječjeg vrtića u Velikoj Gorici, priopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije.

11:03 - U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije jedna je osoba pozitivna na SARS-CoV-2 virus. Riječ je o mlađoj muškoj osobi koja nema prebivalište u našoj županiji ali trenutno boravi na području općine Kistanje i kontakt je prethodno oboljele osobe. Trenutno je 12 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije, od kojih se tri osobe liječe na odjelu infektologije šibenske bolnice dok ostali  imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.

10:59 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su četiri nova slučaja zaraze koronavirusom. Riječ je o jednoj muškoj i dvije ženske osobe iz Dubrovnika (za dvije utvrđena ep. veza) te jednoj ženskoj osobi iz Župe dubrovačke.

Izliječeno je osam osoba: tri iz Metkovića, tri iz Kule Norinske, jedna iz Blata te jedna osoba koja nema prebivalište na području naše županije. U OB Dubrovnik hospitalizirano je 11 osoba pozitivnih na koronavirus, a jedna osoba je na respiratoru. Od početka pandemije analizirano je 15 985 uzoraka. U samoizolaciji je 512 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježeno je jedno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđena su ukupno 84 slučaja kršenja samoizolacije. Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

10:57 - Na području Zadarske županije 3 su novooboljele osobe od koronavirusa i to sa područja Grada Zadra te općina Posedarje i Novigrad. Tijekom jučerašnjeg dana testirano  je 193 uzorka, a pod aktivnim nadzorom je 289 osoba.
U Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 12 bolesnika oboljelih od COVID-a 19 i nitko nije na respiratoru, a u  Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na moru liječi se 5 pacijenata.

10:25 - U posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 22 nova slučaja zaraze koronavirusom. 19 novih slučajeva zaraze vezano je uz jedan privatni dom za starije osobe u Bjelovaru u kojemu je već ranije potvrđena zaraza koronavirusom. Od 19 novih slučajeva u domu za starije zaraženo je 16 korisnika i 3 zaposlenika doma. Od ostale tri novozaražene osobe u našoj županiji 2 su s područja grada Bjelovara, a 1 s područja općine Končanica. Na području Bjelovarsko-bilogorske županije tako je trenutno zaraženo 74 osobe koronavirusom. U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalazi se 421 osoba.

10:20 - Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 371 obrađenog testa danas je 27 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 11, Kaštela 3, Muća 1, Omiša 1, Otoka 1, Podstrane 2, Sinja 3, Solina 3, Sutivana 1 i Trogira 1 osoba. Od 27 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 15 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1395 osoba nalazi se u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju nalaze se 31 COVID pozitivna osoba u KBC-u Split dok se 2 osobe nalaze na respiratoru.

Video: Capak: Ugostitelji traže rigoroznije provjere, bit će više kontrola i nadzora

10:00 - Uposljednja 24 sata zabilježeno je 508 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2818. Među njima je 384 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 26 pacijenata. Preminulo je 7 osoba.

9:55 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata su  32 nove pozitivne osobe na COVID-19 (16 osoba iz Vinkovaca, 2 iz Vukovara, 2 iz Starih Mikanovaca, 2 iz Tordinaca, 1 iz Ivankova, 1 iz Privlake, 1 iz Slakovaca, 1 iz Nijemaca, 1 iz Nuštra, 1 iz Babine Grede i 4 osobe s boravištem izvan naše županije). Preminulih osoba nema.

Od  početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 1073,  od kojih je 888 osoba izliječeno, a ukupno je 18  preminulih osoba. Trenutno je u županiji  18 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 186  osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 13300. U samoizolaciji na području županije su 873 osobe. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 18 radnika iz sustava zdravstva (4 liječnika, 11 medicinskih sestara/tehničara, 2 druga zdravstvena radnika i 1 nezdravstveni radnik). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 46 radnika (5 liječnika, 31 medicinska "sestara/tehničar, 6 drugih zdravstvenih radnika i 4 nezdravstvena radnika).

9:50Tri nova slučaja zaraze u protekla 24 sata na području Koprivničko-križevačke županije, izvijestio je u nedjelju Županijski stožer. “Stožer civilne zaštite obavještava javnost kako su nakon pristiglih nalaza potvrđena tri nova slučaja. Riječ je o dvije osobe s križevačkog te jednoj osobi s đurđevačkog područja.

Na području županije trenutno je aktivno 49 slučaja,  dvije osobe su oporavljene od bolesti Covid-19,  a na bolničkom liječenju je ukupno 27 osoba. Od početka epidemije na području županije zabilježeno je ukupno 273  slučaja,  a u samoizolaciji se trenutno nalazi 139  osoba”, navode u Županijskom stožeru.

9:45 - U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan je osamnaest novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o šest osoba s područja grada Siska, osam osoba s područja grada Popovače, dvije osobe s područja grada Kutine, jednoj osobi s područja grada  Petrinje i jednoj osobi s područja općine Martinska Ves.

9:12 - Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 145 uzoraka briseva (107 za administrativne potrebe) na COVID-19, od kojih je potvrđen jedan pozitivan. Radi se o uvezenom slučaju, osobi koja je boravila i vratila se iz Ruske Federacije. Epidemiološka obrada je u tijeku. Izliječene su 2 osobe. Trenutno je 10 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 192 osobe, javlja lokalni stožer.

8:51 - U zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je sedam novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Šest zaraženih osobe ima prebivalište na području grada Slavonskog Broda, a jedna na području općine Oriovac.

Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 674, dok je broj aktivnih slučajeva 28 (tri više nego prethodni dan). Kao i prethodnih dana, hospitalizirano je sedam osoba od čega je jedna hospitalizirana osoba na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 278 osoba (16 osoba više nego prethodni dan).

8:48 - Zagreb je zabilježio rekordan broj novih zaraženih osoba. "Radi se o 201 osobi", kazao je za Dnevnik.hr ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar. Očekuje se detaljnije priopćenje lokalnog Stožera. 

8:17 - U Zagrebu je samo u subotu zabilježeno 199 novozaraženih koronavirusom na malo više od tisuću testiranja, što znači da je pozitivno gotovo 19 posto testiranih ili svaki peti. 

"Zagreb nije žarište, imamo 721 aktivni slučaj u Zagrebu. To je 0,01 posto stanovništva, čak nešto manje. Ali se bojim da ćemo sutra opet srušiti ovaj neslavni rekord. Brojka je zabrinjavajuća, daleko od toga da nije, duboko sam nesretan", rekao je ravnatelj zagrebačkog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Zvonimir Šostar za HRT Dnevnik.

Video: Gužva u zagrebačkom noćnom klubu

Dodao je kako je jučer bio u gradu i vidio stotinjak mladih bez maski, u kafićima, na cesti napomenuvši kako će "sasvim sigurno barem 5 do 10 njih biti pozitivno". "Trenutačno je dosta oboljelih među mladima i osobama između 40 i 60 godina. Kad 'preskoči' na starije, a u Zagrebu je gotovo 20 posto starijih od 65 godina, morat ćemo puniti i 'Zaraznu' i 'Dubravu' te možda otvarati nove kapacitete", rekao je Šostar izražavajući zabrinutost zbog moguće popunjenosti kapaciteta tih zagrebačkih bolnica.

Za Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" kaže da nije još do kraja puna, a i da "u 'Dubravi' prof. Vukšić dobro sve vodi te da imaju dovoljno kreveta". Izvijestio je da je i Tomislavac aktiviran kao karantena.

Šostar je rekao kako je među 199 novozaraženih i 29 studenata iz Španjolske koji su se međusobno družili.

"Ne znam je li netko došao zaražen ili su se ovdje zarazili. Većina njih je u privatnom smještaju, ali su danas prebačeni na 'Tomislavac'", rekao je. Najavio je da će u nedjelju doraditi mjere i da je ideja da se predloži nošenje maski i na zatvorenom i na otvorenom prostoru. Predložit će se da u Zagrebu ugostiteljski objekti rade do ponoći.

Ključne riječi

Komentara 62

AL
AlfAlf
08:41 11.10.2020.

Svi će dobiti tu gripu i prenositi kao svaku drugu.Bolest strašna nastaje kao posljedica nošenja maske.

IM
Inmerps mod aZ
08:36 11.10.2020.

Cim se izadje iz kuce, brnjica na labrnju. Dok se nize afera za aferom

TE
TerMInator
08:43 11.10.2020.

Brnjicu staviti ovom razvratnom doktoru Šostaru, uz to i kriminalcu o kojemu ne znamo kako su završile milijunske afere suhog leda i ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije