Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

I dalje napeto u Hong Kongu: Stotinu studenata zabarikadirano na sveučilištu

Policija je ranije kampus proglasila "poprištem izgreda", što znači da izgrednicima prijeti kazna zatvora u trajanju od 10 godina.
19. studenoga 2019. u 07:05 10 komentara 433 prikaza
Prosvjedi u Hong Kongu
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Stotinu protuvladinih prosvjednika ostalo je u utorak zabarikadirano na Politehničkom sveučilištu u Hong Kongu, opkoljeni policijom, dok opsada kampusa sveučilišta ulazi u treći dan. Prema lokalnim medijima više od 200 mladih prosvjednika napustilo je nešto ranije Politehničko sveučilište u pratnji posrednika kojima je policija dopustila ulazak.

Hong Kong NE PRESTAJU Kaos u Hong kongu! Prosvjedniku odgrizeno uho, policija koristi vodene topove

Prosvjednicima mlađim od 18 godina dopušten je izlazak bez uhićenja, javio je BBC, no stariji su zadržani u tom području. 

Politehničko sveučilište postalo je prošlog tjedna poprištem sukoba, a protuvladini prosvjednici nisu pokazivali znakove odustajanja. Sukobi na sveučilištu jedan su od najnasilnijih incidenata otkako su u lipnju počeli prosvjedi u kojima prosvjednici traže da se provede istraga o policijskoj brutalnosti kao i univerzalno pravo glasa, no u njihovoj osnovi je zapravo strah od kineskog ugrožavanja jedinstvenog identiteta Hong Konga. 

Policija je ranije kampus proglasila "poprištem izgreda", što znači da izgrednicima prijeti kazna zatvora u trajanju od 10 godina. To je i razlog zbog kojeg su prosvjednici pokušavali pobjeći kako ne bi bili uhićeni.Tenzije bi se mogle dodatno pojačati nakon što je Kina osudila odluku honkonškog visokog suda koji je odbacio uvođenje zabrane nošenja maske na licu, kakvu nose prosvjednici želeći zaštititi svoj identitet.

Prosvjed u Hong Kongu PROTUVLADINI PROSVJEDI Jezivi prizori u Hong Kongu: Sveučilište pod opsadom policije, studenti bježe pred suzavcima

Policija je u ponedjeljak uhitila dio prosvjednika koji su pokušali pobjeći iz kampusa te je potom spriječila tri pokušaja prosvjednika da se probiju van. Manja skupina uspjela je pobjeći iz kampa koristeći ljestve od užeta kako bi se spustili, a potom su ih pokupili prijatelji na motorciklima. 

Čelnica Hong Konga Carrie Lam potvrdila je na tiskovnoj konferenciji kako je na sveučilištu pod opsadom ostalo još oko 100 prosvjednika izrazivši nadu u mirno okončanje njihova sukoba s policijom, kojoj je, po vlastitim riječima, preporučila da sukob riješe na humani način. Unatoč tome nije odbacila daljnju upotrebu sile bude li potrebno. Po njezinim riječima, kampus je napustilo 600 prosvjednika, uključujući 200 mlađih od 18 godina.

President Donald J. Trump  and First lady Melania Trump return to the White House
Nije joj prvi put
Nakon debate kamere su snimile ovo neobično ponašanje Melanije Trump
Advanced Driver Assistance Systems
CVH
Kako funkcioniraju napredni sustavi za podršku vozaču pri upravljanju vozilom (ADAS)?
  • dopizdilomi:

    Čak stotinjak u odnosu na milijune u gradu. Stvarno demokratski bunt većine ili je amerima ponestalo novca.

  • okvarbud:

    treba ih demokratski eutanizirati,soroševi sendvićari.

  • Toni66:

    Policija je ranije kampus proglasila "poprištem izgreda", što znači da izgrednicima prijeti kazna zatvora u trajanju od 10 godina. Ako ne žele sranja po cijeloj državi i partizanemire naravno da se moraju i trebaju držati zakona i tako presuditi . ... prikaži još!. Inaće će ih teroristi uništiti iz nutra . Ako gledamo realno miljardu i pol discipliniranih a da par tisuča od toga sigurno smo njih stotina su orgnizatori tamo su nanjeli milijade štete ne u kunama , što je najgore pokazali im što to može da se radi kako teroriziti vlast i to još bez kazne. Kina koja ima problem i štetu u mniljardama; ( gdje je ekonomski će ih Amerika + NATO je uvjek kad se kaže samo se Amerika ) i onda im se ubace ""Student"i su zadnji put daleko lošije prošli , ovi nesmiju bolje . Predpoostavljam da su nešto naučiči i od zapada "Nema više nikada studiranja za te pre pametne studente m, koji su palili,razbijali i veliku pštetu nanjeli blokadama zrćne luke i funkcije života u HongKongu ...Budučnost nema zaposlenja nema u Hongkongu za te, te naravno zatvor nemožeš birati gdje bi ti htio negoi gdje vlasti žele na drugom kraju Kine . I, ti si dobro razmisli još kako si super prošao . Jasno je postoji sistem da sigurno oni koji prođu pre odgoj ( oni najaktivniji) neče nikada više u životu se baviti nasilnom politikom u Kini = to jasno svima svuda zabranjeni terorizmom !!!