Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europska unija

I Crna Gora postala kandidatkinja za članstvo u EU

\'German Chancellor Angela Merkel delivers her government statement during a session of the Bundestag, the lower house of parliament, in Berlin, July 2, 2009. Merkel said on Thursday she wanted next w
Reuters/Pixsell
Autor
Stojan de Prato
17.12.2010.
u 19:26

Hrvatskoj se nagoviješta brzi ulazak u članstvo Europske unije, a postupak proširenja ponovno se iz praznoga hoda ubacuje u višu brzinu

Od petka broj kandidatskih zemalja za članstvo u Europskoj uniji povećao se na pet: uz Hrvatsku, Tursku, Makedoniju i Island, šefovi država ili vlada EU 27 odobrili su na završetku ovomjesečnoga sastanka Europskoga vijeća kandidatski položaj i Crnoj Gori.

Bez datuma za pregovore

– Time smo izrazili uvjerenje da zemlje zapadnog Balkana imaju europski poziv – rekao je predsjednik Europskoga vijeća Herman van Rompuy. Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Durao Barroso dodao je da je to “snažan znak naše predanosti budućnosti Balkana”.

Na preporuku EK Crnoj Gori nije određen nadnevak za početak pristupnih pregovora.

Mjerila koja za to mora ispuniti obuhvaćaju uspostavu vladavine prava, preobrazbu pravosuđa, izbornoga sustava i javne uprave, slobodu glasila te borbu protiv korupcije i organiziranog zločina.

Predsjednici i premijeri potvrdili su zaključke o proširenju EU koje je Vijeće EU za opće poslove prihvatilo u utorak. U njima se Hrvatskoj nagoviješta brzi ulazak u članstvo, a postupak proširenja ponovno se iz praznoga hoda ubacuje u brzinu.

U petak, prve večeri summita, europski su se čelnici brzo složili o Van Rompuyevu prijedlogu “ograničene dopune” Lisabonskoga ugovora ne bi li se ispunio zahtjev njemačkoga Ustavnoga suda da se fondu za izvlačenje iz gliba zemalja s platnim teškoćama postavi pravni temelj. Kada se ta promjena provede, sadašnji ad hoc fond, težak 750 milijarda eura, iz kojega novac danas povlače Grčka i Irska, a koji istječe sredinom 2013., preobrazit će se u trajni Europski stabilizacijski ustroj (ESM). U njemu će morati sudjelovati, dakle preuzeti rizik za svoja ulaganja, i privatni kreditori.

Stabilizacijski ustroj

Kako bi se dopuna prihvatila jednoglasnom odlukom na summitu EU – što je mogućnost koju je uveo Lisabonski ugovor – a ne višegodišnjim vijećanjem Europske konvencije, čine je samo dvije rečenice koje će se ubaciti u 136. članak Ugovora o djelovanju EU: “Zemlje članice čija je valuta euro mogu uspostaviti stabilizacijski ustroj koji će se pokrenuti ako se to pokaže nužnim za postojanost eurozone u cjelini. Odobravanje ikoje zatražene novčane pomoći pod tim ustrojem podvrgnut će se strogim uvjetima”.

Formalni postupak zahtijeva da se o dopuni neobvezujuće izjasne Europski parlament, EK i Europska središnja banka, pa će se ona prihvatiti na ožujskome summitu. Do ožujka Vijeće EU za gospodarstvo i novčarstvo mora sastaviti “obrise” ESM-a, po uzoru na Međunarodni monetarni fond. Više se ne spominje da bi se dopuna Lisabonskoga ugovora pridodala hrvatskome Pristupnome ugovoru te zajedno s njime ratificirala.

– Obje se ratifikacije mogu provesti istodobno, ali moraju teći odvojenim postupcima – napomenuo je Van Rompuy.

Komentara 889

OB
-obrisani-
02:38 18.12.2010.

18.12.2010. u 02:37h Leoni je napisao/la: Čudno da se mistično nestali Strep ponovo čudesno ukazao ------------------------ Pa nemam namjeru cijelu noć šetati psa po vani

OB
-obrisani-
02:38 18.12.2010.

pečinac leica nije radodajka, toliko mi filing hebača veli na uho

OB
-obrisani-
01:10 18.12.2010.

hvala leona, drago mi je da si primjetila uvijek primjetiš i komentiraš to je lijepa osobina oholi ljudi nikad ne primjećuju druge ljude, osim u negativnom kontekstu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije